Coffeeshopondernemers uit Arnhem uitten hun zorgen over hasj uit wietexperiment

De ondernemers zouden liever zien dat er legaal hasj geïmporteerd kon worden uit Marokko, maar dat kan niet vanwege de internationale verdragen.

0
CanAdelaar wietexperiment teler hasj wietproef royal medic
De eerste twee soorten hasj uit het wietexperiment die beschikbaar waren van teler CanAdelaar. Inmiddels zijn er mondjesmaat ook andere varianten, ook van andere telers.
- Advertentie -

Coffeeshopondernemers in Arnhem hebben (anoniem) hun groeiende frustratie over de kwaliteit van de hasj uit het wietexperiment geuit bij de Gelderlander. Arnhem is namelijk één van de tien gemeenten die deelnemen aan de wietproef.

“Hoe kunnen producenten in Nederland nu dezelfde kwaliteit leveren als kwekers in Marokko, die al decennia ervaring hebben?”, aldus een anonieme Arnhemse coffeeshophouder aan De Gelderlander.

Verlenging overgangsperiode versterkt gevoel van onzekerheid

Naast de kwaliteitsklachten is er ook onvrede over de verlenging van de overgangsperiode. Oorspronkelijk moesten alle coffeeshops in de tien deelnemende gemeenten vanaf 16 september 2023 uitsluitend nog Nederlandse cannabis verkopen. Door het tekort aan producten en de onvoldoende kwaliteit is deze deadline verschoven naar 2025. Deze verlenging heeft de onrust onder coffeeshophouders alleen maar vergroot, vooral omdat zij vrezen dat de huidige problemen niet tijdig opgelost zullen worden.

Foto van een zakje van CanAdelaar met een product waarin een uitzonderlijk hoge hoeveelheid THC is gemeten van 75%.
Verpakking met daarop een hoger gemeten waarde THC.

Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem is bekend met de zorgen van de ondernemers en zei daarover: “Ik heb nooit gerookt, maar als ik muntthee drink in Marokko dan is die smaak veel voller dan in Nederland. Ik kan me voorstellen dat de klimatologische omstandigheden in het Atlasgebergte moeilijk na te bootsen zijn in Nederland.”

Hoewel sommige ondernemers geloven dat het haalbaar is om in de toekomst volledig over te stappen op binnenlandse producten, zijn velen sceptisch. Er bestaat angst dat de straathandel in hasj weer zal opbloeien als klanten hun weg niet kunnen vinden naar kwalitatief hoogwaardige producten in de coffeeshops.

Een potje met een voorbeeld van live water hash, een soort hash die door fijn zeven een hoogwaardige productbeleving zou kunnen leveren.
Live water hash als voorbeeld van een van de experiment producten.

De burgemeester deelt deze zorg en benadrukt het belang van een snelle oplossing: “Er is momenteel geen grootschalige straathandel in wiet en hasj. Hooguit op kleine schaal door volwassenen die de wiet uit de coffeeshop doorverkopen aan minderjarigen. Er moet dus snel een oplossing komen voor het probleem van de kwaliteit van de hasj.”

Ondernemers willen legaal geïmporteerde hasj uit Marokko

In reactie op de aanhoudende problemen pleiten sommige coffeeshophouders nu voor de legale import van hasj uit Marokko, waar de teelt van cannabis voor medicinaal gebruik inmiddels is gelegaliseerd. Dit idee stuit echter op juridische obstakels legt de burgemeester uit: “Cannabis is in Marokko voor medicinaal gebruik gelegaliseerd. Het importeren van legale hasj stuit echter op allerlei internationale verdragen. Maar het Nederlandse experiment duurt nu al zeven jaar, dat is voor de coffeeshophouders heel vervelend. Daar moet de minister wat mee.”