Cannabis meest populaire drug in Nederland met ruim miljoen consumenten in 2023

Volgens de Gezondheidsenquête 2023 heeft 7,6% van de Nederlandse volwassenen cannabis gebruikt in het afgelopen jaar, ruim een miljoen.

0
Cannabis meest populaire drug in Nederland met 1 miljoen consumenten in 2023
Bron: Trimbos
- Advertentie -

Volgens de Gezondheidsenquête 2023, uitgevoerd door het CBS, RIVM en Trimbos-instituut, heeft 7,6% van de Nederlandse volwassenen cannabis gebruikt in het afgelopen jaar. Dit komt neer op meer dan een miljoen gebruikers, waarmee cannabis de meest gebruikte drug in Nederland blijft. Andere veelgebruikte drugs zijn ecstasy (3,8%), cocaïne (2,2%) en amfetamine (1,3%).

Ecstasy en cocaïne volgen, lachgas daalt verder

Na cannabis zijn ecstasy en cocaïne de meest populaire drugs.

Opvallend is dat het gebruik van lachgas blijft dalen sinds 2019. In 2023 werd lachgas door minder dan 1% van de volwassenen gebruikt.

Ondanks de opkomst van nieuwe drugs zoals 3-MMC en ketamine, blijft het gebruik van klassieke middelen zoals heroïne en GHB laag.

Mannen en jongeren zijn grootste gebruikers, maar verslavingsrisico verschilt

De meeste drugs worden het vaakst gebruikt door mannen, jongeren (18-29 jaar) en hoogopgeleiden. Echter, dagelijks cannabisgebruik, een belangrijke risicofactor voor verslaving, komt juist vaker voor onder laagopgeleiden.

“Hoewel we zien dat sommige nieuwe drugs relatief hoog in de ranking staan van meest gebruikte drugs, blijft cannabis onbetwist de nummer 1. Ook is cannabis, na alcohol, de belangrijkste drug waarvoor mensen zich aanmelden bij de verslavingszorg,” aldus Margriet van Laar, programmahoofd Drugs bij het Trimbos-instituut.

Daarbij wordt echter niet opgemerkt hoeveel van de mensen die zich aanmelden bij de verslavingszorg, cannabis gebruiken met tabak of zonder tabak. Een groot verschil qua verslavingsgevoeligheid.

De cijfers tonen verder aan dat het laatste-jaar-gebruik van de meeste drugs stabiel is gebleven ten opzichte van 2022.

Over een langere periode, sinds 2015, is er echter een stijging zichtbaar in het gebruik van onder andere cocaïne en ecstasy, terwijl GHB en lachgas juist dalen in populariteit.

- Advertentie -
Cannabis Industrie Awards
- Advertentie -