Ierse drugscommissie roept op tot decriminalisering drugs en regulering cannabis

Het Ierse Oireachtas Drugscomité adviseert de afschaffing van strafrechtelijke sancties voor drugsbezit en stelt een gereguleerd cannabisbeleid voor.

0
ierland medicincale cannabis olie bedrocan transvaal apotheek vera twomey
- Advertentie -

Het Ierse Oireachtas Drugscomité heeft eerder deze week een rapport (PDF) gepubliceerd waarin het pleit voor de afschaffing van sectie 3 van de Misuse of Drugs Act 1977. Deze wijziging zou betekenen dat het bezit van kleine hoeveelheden drugs voor persoonlijk gebruik niet langer strafbaar is. Dit voorstel komt voort uit de aanbevelingen van de Citizens’ Assembly on Drugs Use en richt zich op decriminalisatie, waarbij strafrechtelijke sancties voor persoonlijk gebruik worden geschrapt.

Het comité beveelt verder aan om een gereguleerd cannabisbeleid te ontwikkelen, met specifieke verwijzingen naar modellen uit Spanje, Malta en Duitsland.

Gino Kenny TD, voorzitter van het comité, zei over de aanbevelingen dat “deze aanbevelingen en de gemotiveerde reacties van het Comité een stap in de goede richting zijn om de dringende veranderingen teweeg te brengen die nodig zijn rondom het drugsbeleid en drugsgebruik in Ierland.”

Stop and search beleid onder de loep

Een van de andere belangrijke punten in het rapport is de oproep tot herziening van het huidige stop and search beleid.

Het comité stelt dat dit beleid vaak onevenredig wordt ingezet tegen mensen met verslavingsproblemen en drugsgebruik, waarbij dit als excuus wordt gebruikt om andere misdrijven op te sporen.

Door sectie 3 van de Misuse of Drugs Act te schrappen, zou deze bredere zoekbevoegdheid aanzienlijk worden ingeperkt, wat volgens het comité een positieve stap is richting eerlijker wetshandhaving.

De weg naar fundamentele hervorming

Hoewel het rapport van het comité niet bindend is, bevat het maar liefst 59 aanbevelingen voor de Ierse regering.

Deze aanbevelingen zijn gericht op een fundamentele hervorming van het drugsbeleid, waarbij de nadruk ligt op gezondheid in plaats van straf. De commissieleden zijn bezorgd over het hoge aantal drugsgerelateerde sterfgevallen in Ierland, het hoogste in Europa, en benadrukken dat de negatieve gevolgen van drugsgebruik vooral de kwetsbare groepen in de samenleving treffen.

De commissie heeft zich gebogen over internationale voorbeelden uit landen als Canada en Portugal en concludeert dat een gezondheidsgerichte benadering de sleutel is tot effectieve drugsbestrijding.

Hoewel de kans klein is dat deze hervormingen tijdens de huidige regeringsperiode worden doorgevoerd, zet dit rapport de toon voor de toekomstige richting van het Ierse drugsbeleid.

- Advertentie -
Cannabis Industrie Awards
- Advertentie -