Afvalwateranalyse: cannabisgebruik Barcelona 3x zo hoog als Amsterdam

Nieuw Europees onderzoek naar afvalwateranalyse van het EMCDDA maakt drugsgebruik in 75 steden en 25 landen inzichtelijk. Zo bleek onder andere dat het cannabisgebruik in Barcelona drie keer zo hoog is als in Amsterdam.

0
novel food industriële hennep Europees Parlement Commissie CBD europeanen
- Advertentie -
Dutch Passion

Het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) heeft een onderzoek gepubliceerd met daarin bevindingen van afvalwateranalyses wat het drugsgebruik in 75 steden en 25 landen inzichtelijk maakt. Daaruit bleek bijvoorbeeld dat Barcelona ruimschoots Amsterdam van de troon stoot als stad waar het meeste cannabis wordt gebruikt.

Amsterdam niet meer cannabisgebruik hoofdstad van Europa volgens afvalwaternanalyse, maar Barcelona

Van Barcelona tot Amsterdam en van Oslo tot Porto, analyseerde de onderzoekers dagelijkse afvalwatermonsters in de stroomgebieden van afvalwaterzuiveringsinstallaties gedurende een periode van een week tussen maart en mei 2021. Het afvalwater van zo’n 45 miljoen mensen werd geanalyseerd op sporen van vier illegale stimulerende middelen (cocaïne, amfetamine, methamfetamine, MDMA/ecstasy) en cannabis.

Het afvalwater van zo’n 45 miljoen mensen werd geanalyseerd op sporen

Het onderzoek uit 2021 wijst op een algemene stijging van het aantal detecties van vier van de vijf onderzochte drugs. MDMA was de enige drug waar in de meeste onderzochte steden afnames werden opgetekend. Opmerkelijk in deze laatste ronde van gegevensverzameling is het feit dat de drugs gelijkmatiger werden gerapporteerd over de onderzoekslocaties, waarbij alle vijf de drugs in bijna alle deelnemende steden werden aangetroffen. Dit verschilt van voorgaande jaren toen er meer diverse geografische patronen werden waargenomen. Uit de meest recente gegevens blijkt dat cocaïne, hoewel nog steeds het meest prominent in West- en Zuid-Europese steden, steeds vaker wordt aangetroffen in Oost-Europese steden. Evenzo wordt methamfetamine, van oudsher geconcentreerd in Tsjechië en Slowakije, nu aangetroffen in steden in heel Europa.

Alexis Goosdeel, directeur van het EMCDDA liet weten in een reactie: “De bevindingen van vandaag bieden ons een waardevolle momentopname van het drugsgebruik in 75 steden, en bieden waardevolle inzichten in opkomende trends. De resultaten laten zowel een stijging als een verspreiding zien voor de meeste van de onderzochte drugs, wat wijst op een drugsprobleem dat zowel alomtegenwoordig als complex is. In de afgelopen tien jaar is de afvalwateranalyse geëvolueerd van een experimentele techniek tot een gevestigde tool voor het monitoren van illegaal drugsgebruik in Europa. Deze laatste studie verkent het toekomstige potentieel voor afvalwateronderzoek, van het identificeren van nieuwe psychoactieve stoffen en het evalueren van interventies tot het richten op volksgezondheidsprogramma’s en het stimuleren van paraatheid en respons.”

EMCDDA bevindingen van Europees cannabisgebruik in 2021

De hoogste ladingen van de cannabismetaboliet (THC-COOH) werden gevonden in West- en Zuid-Europese steden, met name Kroatië, Tsjechië, Spanje, Nederland, Slovenië en Portugal. Het gebruik lijkt minder te zijn beïnvloed door COVID-19-lockdowns dan andere drugs. In 2021 meldde bijna de helft van de steden die cannabismetabolieten analyseerden (13 van de 31) een toename van cannabis.

Zo werd in Barcelona 455,92 mg / 1000p/dag THC-COOH aangetroffen, terwijl in Amsterdam ter vergelijking 157,64 mg / 1000p/dag aangetroffen. Dat is bijna drie keer zo veel.

Voor meer specifieke gegevens over cannabisgebruik in Nederland, verwijzen we naar de zojuist gepubliceerde Nationale Drugs Monitor 2021.

De volledige bevindingen zijn in te zien op deze handige pagina van het EMCDDA met interactief kaartje.