Luistertip: Argos podcast (1997) over Hortapharm BV en medicinale cannabis in Nederland

Vandaag aandacht voor een podcast uit de oude doos (1997) door Argos van de VPRO over Hortapharm BV en medicinale cannabis in Nederland.

0
medicinale cannabis LUMC chronische pijn Leids Universitair Medisch Centrum VWS jazz pharmaceuticals gw pharmaceuticals
- Advertentie -

Dat er op het vlak van medicinale cannabis in Nederland veel fout is gegaan, zullen veel insiders wel weten. Immers, hoe is het mogelijk dat er nog steeds maar een producent is (wel is er nu een tender bezig) en hoe hard is James Burton wel niet aangepakt? Maar vandaag aandacht voor een podcast uit de oude doos (1997) waar journalist Steven Kompier ons aan herinnerde via Twitter door Argos van de VPRO over Hortapharm BV en het Nederlandse drugsbeleid.

Argos podcast uit 1997 over Hortapharm BV en medicinale cannabis in Nederland in het algemeen

In de beschrijving van de podcast valt te lezen:

Het Ministerie van Volksgezondheid besloot in juli 1997 het kweken van wiet voor medicinaal gebruik niet langer te gedogen, waardoor artsen en apothekers het middel niet langer meer mogen voorschrijven of verstrekken. Ook worden er sinds die tijd geen vergunningen voor het kweken van wiet afgegeven. Het Rotterdamse bedrijf Maripharm, dat al leverde aan apothekers, kreeg geen vergunning, maar besloot te blijven leveren. Het Amsterdams-Amerikaanse bedrijf Hortapharm, eigendom van de in Amerika veroordeelde ‘skunk’-kweker David Watson, kreeg toen echter nog wel een vergunning tot september 1997.

En zijn onder andere te horen (functies zijn van destijds, 1997)

  • Een man met een dwarslaesie die medicinale cannabis rookt om spasmen te onderdrukken
  • Woordvoerder Engelsma van Maripharm (telefonisch)
  • Projectleider Erik Fromberg van het Trimbos Instituut (telefonisch)
  • Waarnemend directeur Rietveld van het directoraat voor genees- en hulpmiddelen van het Ministerie van Volksgezondheid (telefonisch)
  • Drugsdeskundige Mario Lap van de Nederlandse Politieschool
  • Advocaat Ties Prakken van het Amerikaanse echtpaar Mooring dat Amerika was ontvlucht nadat zij waren betrapt op het kweken van softdrugs (telefonisch)
  • Advocaat Michael Cutler die werkt aan een toleranter drugsbeleid in VS en de zaak Mooring van Prakken overnam (telefonisch)
  • Plaatsvervangend directeur-generaal R.J. Samson van het ministerie van VWS (telefonisch)
  • Wernard Bruining

De podcast is hieronder embedded en te beluisteren.