Belgische oud-rechter en Europees Parlement kandidaat voorstander legalisering cannabis

De Belgische PS-kandidaat en oud-rechter Luc Hennart stelt snelrecht voor en wil drugs uit strafrecht halen voor betere volksgezondheid.

0
België Trekt Uw Plant cannabis social club rechtszaak rechtbank
- Advertentie -

De voormalig rechter en huidig PS-kandidaat voor het Europees Parlement, Luc Hennart, stelt dat de recente gevallen van drugsgeweld in Brussel niet opgelost worden door extra mankracht. Hij pleitte in een recent interview met De Morgen voor snelrecht als effectieve maatregel om de achterstand in zaken weg te werken. Hennart benadrukt dat deze aanpak betrokkenheid genereert en een directe impact heeft op de criminaliteit.

Pleidooi voor decriminalisatie van drugs

Hennart ontkent ten stelligste dat Brussel een broeinest van straffeloosheid is. Hij wijst op overvolle gevangenissen, voornamelijk gevuld met drugsgebruikers.

Om een humane aanpak te bevorderen, pleit hij ervoor cannabis en cocaïne uit het strafrecht te halen.

Dit, volgens Hennart, als een vorm van consideratie met kwetsbare groepen, zoals daklozen en migranten.

Volksgezondheid als prioriteit

De PS-kandidaat benadrukte in het interview dat drugs primair een gezondheidsprobleem vormen en dat investeren in hulp voor verslaafden effectiever is dan het bouwen van extra gevangenissen.

Hij weerlegt de angst voor meer drugsgebruik na legalisatie en wijst op historische parallellen, zoals de drooglegging in de Verenigde Staten, waar stiekem drinken floreerde.

Volgens Hennart zal legalisatie juist de winsten van de drugsmaffia verminderen.