Bijwerkingencentrum Lareb en BMC zoeken medicinale cannabis ervaringen voor onderzoek

Ontvangt u medicinale cannabis op recept van een arts? Deel uw ervaringen voor een onderzoek van bijwerkingencentrum Lareb en Bureau Medicinale Cannabis (BMC).

0
medicinale cannabis LUMC chronische pijn Leids Universitair Medisch Centrum VWS jazz pharmaceuticals gw pharmaceuticals
- Advertentie -

Vorige week lanceerde Bedrocan in samenwerking met een een aantal bedrijven uit de sector de Stichting Instituut Medicinale Cannabis waartoe ook apotheken behoren, evenals artsen en onderzoekers van het LUMC, UMC Utrecht, Universitair Medisch Centrum Groningen en Wageningen University & Research. Een van de nieuwsberichten op de website van de stichting waarmee de website online kwam, gaat over een onderzoek naar ervaringen met medicinale cannabis waar sinds 1 maart 2021 patiënten aan mee kunnen doen.

Onderzoek door bijwerkingencentrum Lareb en Bureau Medicinale Cannabis (BMC)

Het onderzoek is een samenwerking tussen bijwerkingencentrum Lareb en Bureau Medicinale Cannabis (BMC). Voor het onderzoek krijgen patiënten vier vragenlijsten over een periode van een jaar. De vragen gaan over ervaringen met medicinale cannabis, het optreden van mogelijke bijwerkingen en waarvoor medicinale cannabis gebruikt wordt.

(…)willen inzicht krijgen in het gebruik en de bijwerkingen die in de praktijk optreden(…)

Op de website van het onderzoek valt te lezen dat: “Er is weinig bekend over waarvoor medicinale cannabis wordt gebruikt, welke klachten er op kunnen treden bij gebruik en wat de ervaringen van patiënten zijn. Bijwerkingencentrum Lareb en Bureau voor Medicinale Cannabis willen inzicht krijgen in het gebruik en de bijwerkingen die in de praktijk optreden. Ook zijn zij geïnteresseerd in het beloop van deze bijwerkingen. Bijvoorbeeld: hoelang duurt het voordat de bijwerking weer hersteld is.”

Wel is dit alleen mogelijk voor patiënten die medicinale cannabis op recept krijgen van een arts, waardoor een grote groep patiënten buiten de boot valt. Aanmelden kan via www.mijnmedcannabis.nl. Wat volgt is een e-mail en uitnodigingen om online vragenlijsten in te vullen. Over een periode van een jaar ontvangt de patiënt vier keer een uitnodiging, namelijk direct na inschrijving, 2 maanden, 6 maanden en 1 jaar na inschrijving. Stoppen kan natuurlijk op ieder moment. Invullen van de vragenlijst zou ongeveer 10 minuten duren.

Deelname alleen mogelijk bij medicinale cannabis op recept door een arts

Waarom deze keuze is gemaakt, blijkt eigenlijk uit de reactie van voorzitter professor Dr. Renger Witkamp, hoogleraar Voeding en Farmacologie aan de Wageningen Universiteit, in het nieuwsbericht over de lancering van de stichting: “Veel patiënten die mogelijk baat hebben bij het product belanden onnodig in de coffeeshop of bij illegale aanbieders. Of erger nog: sommige artsen verwijzen hun patiënten hier zelfs actief naartoe. Het IMC stelt zich ten doel dit door middel van goede voorlichting te veranderen. Het IMC bevordert dat de behandeling van patiënten die mogelijk baat hebben bij medicinale cannabis, onder medische begeleiding van arts en apotheker plaatsvindt.”