Blowverbod op de Wallen in Amsterdam gaat 25 mei in

Blowverbod op de Wallen gaat in vanaf 25 mei, toeristen en Amsterdammers mogen dan niet langer joints op straat roken.

0
amsterdam coffeeshops coffeeshoptoerisme drugstoerisme petitie toeristenverbod
- Advertentie -

De definitieve datum voor het blowverbod in het Wallengebied is vastgesteld. Vanaf 25 mei is het verboden voor zowel toeristen als Amsterdammers om een joint op straat te roken in de oude binnenstad. Vorige week stemde een ruime meerderheid van de gemeenteraad in met de plannen van het college. Alleen BIJ1 en Forum voor Democratie waren tegen het verbod, en een motie om een uitzondering te maken voor Amsterdammers werd door geen enkele partij gesteund.

Gemeenteraad stemt in met plannen voor blowverbod

De plannen voor het blowverbod werden eind vorig jaar al gepresenteerd door wethouder Sofyan Mbarki van Aanpak Binnenstad. De gemeente introduceerde een pakket aan maatregelen om het grote aantal toeristen in het historische centrum te beperken, waaronder de recent gestarte “Stay away!”-campagne om Britse toeristen te ontmoedigen, en het vervroegen van sluitingstijden voor horeca en prostitutieramen.

Het verzoek om een blowverbod kwam eerder al vanuit de gemeenteraad tijdens het debat over het toelatingsbeleid voor buitenlandse toeristen in coffeeshops, bekend als het i-criterium. Burgemeester Femke Halsema waarschuwde destijds dat de raadsleden geen “overspannen verwachtingen” moesten hebben, maar het plan werd enkele maanden later wel goedgekeurd.

Maatregelen tegen massatoerisme en overlast

Volgens de gemeente hebben bewoners van het Wallengebied “structureel en buitensporig veel last van de drukte en overlast door massatoerisme en middelenmisbruik in de openbare ruimte”.

Het blowverbod zal ook gelden in het deel van de binnenstad waar momenteel geen alcohol op straat gedronken mag worden. Met name ‘s nachts kan de situatie grimmig worden, wat de nachtrust, leefbaarheid en veiligheid van de bewoners aantast.

Handhaving en boetes bij overtreding

Om het nieuwe beleid te handhaven, is het blowverbod opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente. Zowel agenten als handhavers hebben de bevoegdheid om boetes uit te schrijven bij overtreding. Er is echter afgesproken dat mensen in eerste instantie aangesproken zullen worden als ze toch op straat blijven blowen. Pas na een waarschuwing zal er een boete worden uitgeschreven als ze blijven doorgaan van 100 euro.