Meerderheid gemeenteraad Nieuwegein tegen komst van coffeeshop

In de gemeenteraad van Nieuwegein zijn alleen D66 en De Unie echt voor een coffeeshop

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

De meerderheid van de gemeenteraad wil geen coffeeshop in Nieuwegein. Naar aanleiding van een brief van het Platform Cannabisondernemingen Nederland (PCN) spreekt in een peiling de meerderheid van de raad zich uit tegen de mogelijkheid van een coffeeshop. Het PCN schetst in de brief aan de gemeenteraad de voordelen van gereguleerd gebruik van cannabis (wiet). De meeste partijen in de raad willen echter niets weten van de inhoud van de brief.

Symposium en brief van Platform Cannabisondernemingen Nederland

De brief is een uitvloeisel van het symposium dat het Platform in november organiseerde in Eindhoven. Daaraan nam een groot aantal raadsleden uit Nederland deel.

Volgens het PCN hadden veel raadsleden uit gemeenten zonder coffeeshop behoefte aan meer informatie over cannabis.

Verdeelde meningen in de gemeenteraad van Nieuwegein

In de gemeenteraad van Nieuwegein zijn alleen D66 en De Unie echt voor een coffeeshop. Al zwakt de fractievoorzitter van De Unie, Aoife Derriks, dat enigszins af: “Dat moet ik niet op tafel willen leggen. Ik heb het niet in de hand, want de meeste partijen zijn ertegen. Voorlopig komt er hier geen coffeeshop.”

Het CDA wijst op de uitwassen van de drugshandel: geweld, intimidatie en ondermijning. Volgens de Christendemocraten wordt de samenleving door drugs ontwricht en is het romantische beeld van de wietrokende hippie misplaatst. Fractievoorzitter Helen Adriani doet voor het CDA de woordvoering op het dossier cannabis.

Haseena Bakhtali, fractievoorzitter van Stadspartij Núwegein, heeft geen goed woord over voor de brief aan de raad, cannabis en coffeeshops. “In het verleden is in Nieuwegein gebleken dat coffeeshops grote problemen veroorzaken. Drugs maken levens van gezonde mensen kapot. Ik heb dat helaas vaak zien gebeuren. Wij hebben ook actie gevoerd tegen de coffeeshop in Fokkesteeg.”

GroenLinks worstelt met de problematiek. “Als mensen een jointje roken is daar niks mis mee,” zegt fractievoorzitter Alma Feenstra. “Maar van een jointje naar harddrugs is een glijdende schaal. Dat moet je niet willen.” Bovendien, zegt ze, streeft GroenLinks naar een gezonde stad en daar horen veel alcohol, roken en drugs niet bij.

Madelon Voorthuijsen, fractievoorzitter van de ChristenUnie, is ‘absoluut’ tegen coffeeshops. Zij vindt de brief van het PCN aan de Raad veel te rooskleurig: “Wat ik heb gezien met verslavingen aan drugs waren de nare gevolgen daarvan. Het begint bij cannabis en eindigt bij harddrugs. Waar komt de aanvoer vandaan?” Voorthuijsen legt ook een verband tussen drugs en mensenhandel. “Ik zie veel mensen door een roze bril kijken. Ik zie het toch een beetje anders.”

Reactie uit Barneveld positiever

In de gemeenteraad van Barneveld wil de enige progressieve partij van de gemeente, Pro’98, wel graag het debat openen over de mogelijkheid van een coffeeshop naar aanleiding van dezelfde brief.