Burgemeester Reims wil experimenteren met legale verkoop cannabis

Farmacoloog Arnaud Robinet, burgemeester van Reims sinds 2014, is een van de weinige rechtse politici die de legalisering van cannabis in Frankrijk steunt.

0
Frankrijk industriële hennep industrie CBD medicinale cannabis proef burgemeesters legalisering cannabis medicinale cannabis gratis
- Advertentie -
Dutch Passion

De burgemeester van Reims vertelde RFI deze week waarom hij zou willen dat de hoofdstad van de champagne streek in Frankrijk gaat experimenteren met de legale verkoop van cannabis.

Burgemeester Reims wil een pragmatische aanpak door experimenten met legale verkoop van cannabis

“In Frankrijk wordt het onderwerp cannabis op een idealogische maar niet op een pragmatische manier aangepakt”, legt Robinet uit. Hij zegt dat er een “paradox” is met betrekking tot de wetgeving en de realiteit van cannabisgebruik in het land.

“In Frankrijk wordt het onderwerp cannabis op een idealogische maar niet op een pragmatische manier aangepakt”

Aan de ene kant is Frankrijk het “meest repressieve land van Europa als het om cannabis gaat, zowel voor de consument als voor de dealer”, stelt hij.

Tegelijkertijd zegt hij dat Frankrijk de grootste cannabisgebruiker in Europa is, met een snelgroeiende basis onder jonge adolescenten.

Voor Arnaud Robinet zou het legaliseren van cannabis Frankrijk op verschillende niveaus ten goede komen. Hij noemt de volksgezondheid als de belangrijkste winnaar.

“Rokers, vooral adolescenten, hebben geen controle over de kwaliteit van de cannabis die ze kopen, het THC-gehalte, de manier waarop het misschien is vervalst”, zegt Robinet.

Volgens hem zou legalisering van het product ‘controle’ op de kwaliteit garanderen, waardoor de gezondheidsrisico’s voor de consument worden verminderd.

Robinet sprak verder ook over de economische mogelijkheden, maar ook over voorlichting.

Geen ‘cannabis- en champagne’-tours voor toeristen

Robinet benadrukt echter dat Reims geen bestemming kan worden voor ‘cannabis- en champagne’-tours.

“(…)geen sprake van verkopen voor iemand van buitenaf, dit is geen truc om toeristen aan te trekken”

“Het experiment zal worden uitgevoerd met alleen legale verkoop voor burgers. Er is geen sprake van verkopen voor iemand van buitenaf, dit is geen truc om toeristen aan te trekken”, zegt hij, en hij benadrukt dat zijn voornaamste zorg de volksgezondheid is.

Arnaud Robinets opvattingen over cannabis, een rechtse politicus, worden niet door iedereen gedeeld binnen zijn politieke familie.

“Het onderwerp is altijd taboe geweest voor de rechtervleugel”, geeft Robinet toe. “Maar we hebben nu een groep burgemeesters en parlementariërs die zich bezighouden met de legalisering van cannabis, en we willen het onderwerp op nationaal niveau ter sprake brengen.”

Robinet schreef hierover vorig jaar aan premier Jean Castex. In de nasleep van de coronacrisis moet de brief van Robinet echter nog worden beantwoord.