Burgemeester Tiel wil coffeeshop Cobra toch 6 weken sluiten, ondanks uitspraak rechter tegen sluiting

Volgens De Gelderlander komt de bezwarencommissie naar verwachting over een maand met een oordeel en advies.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

De burgemeester van Tiel Hans Beenakker blijft vastbesloten om coffeeshop Cobra tijdelijk te sluiten, ondanks een rechterlijke uitspraak van een maand geleden die de sluiting onnodig acht.

De gemeente wil de coffeeshop zes weken sluiten vanwege een politie-inval vorig jaar zomer waarbij ongeveer 1500 gram wiet werd gevonden, terwijl een handelshoeveelheid van maximaal 500 gram is toegestaan. Eigenaar Mohamed Adoui verklaarde echter dat er minder dan 500 gram in de verkoopruimte van zijn winkel lag. De Arnhemse bestuursrechter oordeelde begin april dat de sluiting onterecht was omdat het niets te maken had met overlast op straat.

Gemeente stelt onjuist toetsingskader door rechter vast

De gemeente heeft bij de gemeentelijke bezwarencommissie aangegeven dat Beenakker van mening is dat het oordeel van de Arnhemse rechter ‘op basis van een onjuist toetsingskader’ is genomen.

Beenakker blijft bij zijn standpunt dat sluiting noodzakelijk is omdat het een ‘ernstige overtreding’ was.

De gemeentelijke advocaat stelt echter dat Beenakker zich blijft baseren op de 1500 gram die voornamelijk in andere panden en een tas is gevonden en niet op de legitieme bijna 500 gram die in de coffeeshop zelf beschikbaar was.

Advocaat eigenaar benadrukt fout van politie en gemeente

De advocaat van Adoui benadrukt dat de politie en de gemeente de fout maken om de drugs uit de tas van de leverancier mee te tellen. Hij benadrukt dat dit slechts een van de leveringsmomenten is en dat een deel van de inhoud, tot 500 gram, naar Cobra gaat, terwijl de rest naar andere coffeeshops gaat.

De advocaat van Adoui vindt het ook vreemd dat Beenakker na een eerdere waarschuwing nu een gedwongen sluiting wil. Hij beweert dat na die waarschuwing er geen 500 gram meer achter de toonbank lag en dat er daarom geen zorgen zijn over de openbare orde.

Niet dagelijkse handelsvoorraad

De bezwarencommissie was ook benieuwd naar de extra voorraad in een woning en garagebox bij Cobra en of deze wel bij de coffeeshop hoort. Adoui’s advocaat verklaarde dat het niet de dagelijkse handelsvoorraad is, maar wel op enig moment te gebruiken is als dat nodig is.

De commissie wilde ook weten waarom Tiel niet meedoet aan het Experiment Gesloten Coffeeshopketen. De Tielse veiligheidsambtenaar verklaarde dat de gemeente zich heeft aangemeld voor de proef, maar niet is geselecteerd. Beenakker zag wel de meerwaarde van de proef.

Over een maand een oordeel en advies van bezwarencommissie

Volgens De Gelderlander komt de bezwarencommissie naar verwachting over een maand met een oordeel en advies. En daarover moet het college van B en W, onder leiding van Beenakker, dan weer zelf een formeel besluit nemen.