Al een tijdje stond op onze agenda om te berichten over de bevindingen van het onafhankelijke onderzoeksbureau Buro Jansen & Janssen naar het onderzoek van Tilburg University over de omvang van de cannabishandel in Tilburg en het extrapoleren daarvan naar de rest van Nederland. De bevindingen zijn niet mild: ‘nepwetenschap‘ noemen ze het zelfs. En dat terwijl het onderzoek in justitie kringen zeer serieus wordt genomen.
‘Nepwetenschap’: Buro Jansen & Janssen sloopt onderzoek Tilburg University naar wiethandel Tilburg
En dat is kwalijk. Zoals het Buro concludeert:
“(…)Dit ondermijnt het rechtsgevoel, de rechtstaat en goed openbaar bestuur(…)”
“Het onderzoek Integraal Appel van Tilburg University is niet alleen onwetenschappelijk en slecht het is ook van een twijfelachtig allooi. Het heeft ook nog eens discriminatoire kanten, zet beroepsgroepen weg als verdacht en verhult de ware reden van het lobbydocument, namelijk het veiligstellen van een budget voor de Taskforce B5 en de ‘integrale aanpak’ van hennepteelt. Met het opkloppen van de wiet-industrie in Tilburg worden burgers van die stad in de verdachtenbank gezet zonder dat daarvoor enige onderbouwing wordt geleverd. Dit ondermijnt het rechtsgevoel, de rechtstaat en goed openbaar bestuur. Diepgaand onderzoek naar de totstandkoming van Integraal Appel is noodzakelijk.”
Koppen als “Tilburg de wietschuur van Brabant” en cijfers van 800 miljoen euro die worden gebruikt om de omvang te beschrijven kwamen door het onderzoek in de media. Met landelijke gevolgen.
Tom Blickman van het Transnational Institute reageerde dan ook direct na publicatie fel met een Twitter thread met passages uit het onderzoek en sloot af met:
“De onderzoekers van Tilburg University gebruiken voor IA gegevens over de gehele wiethandel (productie, handel en inkomsten) die stelselmatig zonder enige wetenschappelijke onderbouwing worden uitvergroot, overdreven en naar de conclusies toe worden geïnterpreteerd.” 7/7
— Tom Blickman (@tblickman) April 8, 2021
Rekenkundig bedrog met grote gevolgen
Het gehele onderzoek is te lezen op de website van Buro Jansen & Janssen, evenals een iets kortere, maar nog steeds vrij lange samenvatting. Het gehele onderzoek sluit af met:
Zoals uit dit onderzoek blijkt zijn de consequenties voor de hoeveelheid wiet die in Nederland worden geproduceerd niet te overzien als uitgegaan wordt van de veronderstelling van Tilburg University. Hoeveelheden als 2.667 ton wiet behoren dan tot de mogelijkheden, getallen die zelfs door de politie niet worden genoemd. De hoogste schatting ooit van de politie komt in 2011 op een bovengrens van 1.196 ton terwijl de ondergrens blijft steken op 187 ton. Hoe serieus deze schattingen nog genomen moeten worden, wordt door politiefunctionarissen en wetenschappers niet toegelicht, maar het feit dat 1.196 ton 640% van 187 ton is zegt genoeg over de betrouwbaarheid van de schatting.
“(…)Of hangen de wetenschappers van Tilburg University een repressieve agenda aan die meer bevoegdheden voor opsporingsdiensten moet bewerkstelligen?(…)”
De redenering die leidt tot Tilburg wietstad wordt niet doorgetrokken naar het begin van dit onderzoek, namelijk de omvang van het witwassen in Nederland. Integraal Appel stelde dat er in Nederland 2,4 miljard wordt witgewassen. Als er in Tilburg 800 miljoen euro omgaat in de wiet-industrie gaat het hier om zwart geld dat op allerlei wijzen in de economie wordt geïnvesteerd. Tilburg zou dan een derde van het bedrag van 2,4 miljard euro dat volgens de onderzoekers jaarlijks in Nederland wordt witgewassen in illegale handel en diensten voor zijn rekening nemen.
Daarmee zouden de zestig CSV’s in Tilburg een derde van de criminele economie van Nederland uitmaken, maar de onderzoekers weten niet waar de wiet of het geld blijft. Dit is ook moeilijk te rijmen met een andere vraag die hier niet nader wordt onderzocht maar die wel opvalt, namelijk dat de verdachte Tilburgse wietfamilie en de verdachte Alain S. een lang justitieel verleden hebben. Wil Tilburg University met Integraal Appel eigenlijk politionele en justitiële dwalingen verdoezelen? Of hangen de wetenschappers van Tilburg University een repressieve agenda aan die meer bevoegdheden voor opsporingsdiensten moet bewerkstelligen. Het is moeilijk te begrijpen hoe de politici, wetenschappers en media die het vertrouwelijke document Integraal Appel hebben gelezen het rekenkundige bedrog serieus nemen.
Beter kunnen we het zelf dan ook niet verwoorden.