Canadese cannabis belastinginkomsten CA$1,5 miljard in afgelopen fiscale jaar

De cannabisindustrie vult de schatkisten van de Canadese overheid terwijl particuliere bedrijven worstelen met hoge belastingdruk.

0
cannabis aandelen canada medicinale cannabis studie high tide british columbia legale cannabis winkels Village Farms Pure Sunfarms inheemse cannabisindustrie diversiteit aphria tilray fusie
- Advertentie -

De Canadese overheid heeft meer dan 1,5 miljard Canadese dollars (iets meer dan een miljard euro) aan winst en belastinginkomsten uit cannabis verzameld in het fiscale jaar 2021-2022, volgens onlangs vrijgegeven data van Statistics Canada berichtte MJBizDaily.

Overheid int meer dan 1,5 miljard Canadese dollars aan winst en belastinginkomsten

In het financiële jaar dat eindigde in maart 2022, bedroeg het totale netto-inkomen van door provincies beheerde cannabisbedrijven, plus totale belastingen en andere inkomsten, CA$1,55 miljard.

De gegevens zijn niet beschikbaar voor andere jaren.

Eerder meldde MJBizDaily dat de federale overheid van Canada meer dan CA$1 miljard aan totale belastingen heeft geïnd op cannabisproducten tussen 2018 – toen de verkoop voor volwassenen werd gelanceerd – en 2022, volgens de nieuwste federale gegevens.

Particuliere bedrijven ervaren moeilijkheden door excessieve belastingdruk

Particuliere bedrijven zeggen dat ze worstelen om het hoofd boven water te houden vanwege overmatige belastingdruk, terwijl de gereguleerde cannabisindustrie miljarden dollars toevoegt aan de schatkisten van de overheid.

De totale belasting die door de Canada Revenue Agency werd geïnd, steeg tot CA$752,5 miljoen in het fiscale jaar 2021-2022, een stijging van 46% ten opzichte van het fiscale jaar 2020-2021, toen de federale overheid CA$514 miljoen binnenhaalde.

Data tonen hoge omzet en winst in de provinciale cannabissector

Ongeveer driekwart van de accijnzen die door de federale overheid worden toegepast op de verkoop van cannabis, wordt gedeeld met provincies en territoria.

In het financiële jaar 2021-2022 meldt Statistics Canada dat provinciale cannabisautoriteiten, of groothandelaren, CA$3,1 miljard aan verkopen genereerden.

De winst van de cannabisautoriteiten bedroeg dat jaar CA$332,3 miljoen.

Andere belastinginkomsten uit cannabisverkoop waren:

  • Harmonized Sales Tax (HST): CA$236,1 miljoen.
  • Goods and Services Tax (GST): CA$110,7 miljoen.
  • Provinciale/territoriale verkoopbelasting: CA$110,8 miljoen.
  • Overige provinciale/territoriale inkomsten: CA$9,8 miljoen.