Cannabis veruit de meest gebruikte illegale drug in België in 2022

Dat blijkt uit het rapport 'The drug situation in Belgium in 2022' van de Unit Illegale Drugs van gezondheidsinstituut Sciensano

0
België Trekt Uw Plant cannabis social club rechtszaak rechtbank
- Advertentie -

Uit het rapport ‘The drug situation in Belgium in 2022’ van de Unit Illegale Drugs van gezondheidsinstituut Sciensano blijkt dat cannabis veruit de meest gebruikte illegale drug was in België in 2022. Het rapport toont een aanzienlijke stijging in het gebruik van cannabis in zowel het afgelopen jaar als de afgelopen maand tussen 2013 en 2018. Dit is de hoogste prevalentie die tot nu toe in deze enquête is gerapporteerd. Deze cijfers worden bevestigd door een andere enquête in Vlaanderen in 2022, bekend als de preventiebarometer.

Algemene stijging van cannabisgebruik in België

Een meer recente studie onder studenten op middelbare scholen en universiteiten in Vlaanderen toont in 2021 een toename van het gebruik van cannabis in het afgelopen jaar en het regelmatige gebruik van cannabis in vergelijking met 2017.

Daarentegen daalt onder middelbare scholieren de prevalentie van cannabisgebruik in het afgelopen jaar.

Gebaseerd op Drug Vibes, een webenquête over drugsgebruik onder PWUD (People Who Use Drugs), uitgevoerd sinds het begin van de COVID-19-pandemie, werd juist een afname waargenomen in het aantal mensen dat cannabis dagelijks gebruikt.

Veranderingen in gebruikspatronen tijdens de pandemie

Onder de algemene bevolking heeft ongeveer één op de dertig mensen een ‘hoog risico’ cannabisgebruik. Uit de Drug Vibes-enquête blijkt dat meer dan de helft van de mensen die in 2022 cannabis gebruikten, een hoog risico op cannabisgebruik vertoonden. Dit is ook gerapporteerd door de enquête onder studenten, waar de meest opvallende toename in vergelijking met 2017 te zien is in het aantal studenten dat regelmatig cannabis gebruikt.

Een nieuw en snel opkomend fenomeen is volgens het rapport de interesse voor cannabisproducten met een lage concentratie THC maar wel een bepaald percentage CBD. Een groot deel van de mensen die de afgelopen maand cannabis hebben gebruikt, meldt dat ze alleen cannabis hebben gebruikt. Dit is ook in lijn met wat wordt waargenomen bij mensen die behandeling starten voor cannabisgebruik. Desalniettemin gebruikt een significant deel van de cannabisgebruikers cannabis in combinatie met ecstasy, cocaïne of ketamine.