Celstraffen voor afpersing bedrijfsleider coffeeshops in Groningen

De mannen kregen 5 jaar en 4 jaar celstraf voor hun rol bij zowel de overval als de gepoogde afpersing.

0
growshopwet cannabis en verkeer speekseltest rijden onder invloed checkpoint kulu trading politie voorraad coffeeshophouder coffeeshop alien fyta waalwijk Coronamaatregelen
- Advertentie -

Een man uit Purmerend en een Israëliër zijn veroordeeld tot celstraffen voor het afpersen van een bedrijfsleider van twee coffeeshops in Groningen. De rechtbank oordeelde dat de chantage verband hield met een overval op een wietopslagplek in het Soephuisstraatje in augustus 2021. De mannen kregen respectievelijk 5 jaar en 4 jaar celstraf voor hun rol bij zowel de overval als de gepoogde afpersing.

Operatie met veel planning voorafgaand aan afpersing bedrijfsleider

Volgens de rechtbank was de afpersing een operatie die veel planning voorafging.

Het begon met een conflict over de levering van wiet aan de achterdeur van de coffeeshops De Vliegende Hollander en Reykjavik, waarna het uitmondde in een opeenstapeling van geweld en bedreigingen.

Na een gewapende overval op een appartement in het Soephuisstraatje waar een medewerker van een van de coffeeshops bedreigd werd, kreeg de bedrijfsleider dreigberichten op zijn telefoon die zo concreet en heftig waren dat justitie het nodig vond om hem tijdelijk op een geheim adres onder te brengen.

Hogere straf voor Israëlische man wegens betrokkenheid bij chantage gepensioneerde accountant

De Israëlische man kreeg een hogere straf omdat hij in dezelfde periode ook betrokken was bij het chanteren van een gepensioneerde accountant door een seksafspraak te organiseren tussen hem en een prostituee die heimelijk opnamen maakte. De man liet zich door niets of niemand tegenhouden in het snel verkrijgen van geld, over de rug van anderen. De rechtbank rekent hem dat zwaar aan.

Hoewel er aanwijzingen zijn dat een 35-jarige man uit Leeuwarden ook betrokken was bij de afpersing, oordeelde de rechtbank dat er te weinig concreet bewijs tegen hem lag en sprak hem vrij. De medeplichtigheid van de vriendin van de Israëliër bij de afpersing van de bedrijfsleider resulteerde in een gevangenisstraf van ruim een halfjaar, gelijk aan de tijd die zij in voorarrest zat.

Groningen is een van de tien (met een uitbreiding naar elf aanstaande) gemeenten die meedoen aan het Experiment gesloten coffeeshopketen.