Column: Jan van Piekeren over de verkiezingen en het wietexperiment

Jan van Piekeren kan wel lachen en janken schrijft hij in zijn tweede column over de Tweede Kamer verkiezingen volgend jaar en de wietproef.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

Toen ik het opiniestuk van hoogleraar psychologie Han van der Maas, verbonden aan de UvA, las op de site van stichting Verbond voor Opheffing van het Cananbisverbod, wist ik niet of ik moest lachen of moest janken. Hij legt helder uit hoe we de legalisatie van ons favoriete onkruid, kunnen versnellen. Hoe we legalisatie hoger op de politieke agenda moeten krijgen, zodat met name de Christelijke partijen, de PVV en onze niet zo liberale VVD, de wil van het volk niet langer kunnen negeren. Lachen omdat ik altijd blij wordt van een hoogleraar, die goed verwoord en bevestigt, wat ik denk. En janken omdat ik het gevoel had, dat ik een artikel las dat ook 10, 20 of 30 jaar oud had kunnen zijn.

Verkiezingen en wietexperiment (of toch niet?) komen er aan

Ja, ja, ik weet het wel, het heiligmakende wietexperiment komt eraan en dan worden we allemaal heel gelukkig. We zullen het zien. Voorlopig gaan we in maart alweer naar de stembus en zal het eerste, speciaal voor de coffeeshop legaal gekweekte plantje, deze regeerperiode niet meer de grond in gaan. Als Rutte en De Jong hun Coronabonus kunnen vasthouden tot aan de verkiezingen, en D’66 niet meer nodig hebben voor een meerderheid, dan zullen de fossielen van het CDA en VVD er alles aan doen om regulering zo lang mogelijk uit te stellen.

Natuurlijk zal Kameleon Marx Rutte zich, in de aanloop naar de verkiezingen, presenteren als redder van de samenleving

Natuurlijk zal Kameleon Marx Rutte zich, in de aanloop naar de verkiezingen, presenteren als redder van de samenleving; een biddende, liberale sociaal democraat. Niet de man die in drie kabinetten de cultuursector bij het grofvuil heeft gezet, de belastingdienst tot een systematische racist heeft laten verworden of zich tien jaar met huid en haar heeft verzet tegen regulering van cannabis. Niet de man, die zich liet chanteren door de Big-five om miljarden dividendbelasting aan ze over te maken, of vluchtelingen hun eigen integratie te laten regelen, maar een visieloze en betrouwbare crisismanager.

Hij weet als geen ander dat de waan-van-de-dag-stemmers, de verkiezingen bepalen. Dat 30 % van het electoraat de laatste dag pas bepaald naar wie zijn kruisje gaat. Dus gaat hij weer heel veel beloven. Misschien krijgen we zelfs eindelijk het kwartje van Kok terug of alsnog de 1.000 euro die we de vorige keer van hem zouden krijgen. Het mooie van verkiezingsbeloftes is dat ze kunnen sneuvelen tijdens coalitieonderhandelingen. Verkiezingsbeloftes zijn het ideale wisselgeld om een andere krent binnen te harken. Daarna bied je je excuses aan, omdat je niet alle beloftes hebt kunnen binnenhalen en zit je weer vier jaar in het torentje.

Cynisch en bitter geworden

Het zal wel aan mij liggen. Waarschijnlijk ben ik de afgelopen 45 jaar, cynisch en bitter geworden, omdat veranderingen eeuwig duren. Heb ik een zware PTSS opgelopen, van alle keren dat we er bijna waren en vlak voor de finish weer achteruit gingen lopen. Nee, de experimenten stoppen, levert geen zetel extra op, dat wil de stille meerderheid niet. Er is een veel betere manier om de boel te saboteren en een VVD instrument bij uitstek; Het zorgvuldige onderzoek. Je doet niemand die op je stemt tekort, als er tijdens het wietexperiment zoveel vragen zijn dat er meer onderzoek nodig is. Ik heb een verrassing voor je. Zo’n onderzoek kan zo maar een regeerperiode duren.

Om de crime-fighter partij te blijven moet je wel zorgen dat er genoeg criminelen zijn

En als er dan een conclusie uitkomt, die je niet wilt dan kun je altijd nog het onderzoek zo manipuleren dat je gewoon door kan gaan met tijdrekken en je volk criminaliseren. Hoe je deze tactiek het beste in de praktijk brengt, kun je het beste vragen aan het WODC en VVD fossiel, Ivo Opstelten. Het schijnt niet zo moeilijk te zijn. Het kost hooguit een onbelangrijke ambtenaar z’n kop, maar als bestuurder kom je er gewoon mee weg.

Ik begrijp trouwens steeds beter, waarom een “liberale” partij als de VVD, regulatie van cannabis eigenlijk niet ziet zitten. Om de crime-fighter partij te blijven moet je wel zorgen dat er genoeg criminelen zijn, zodat de angst kan blijven regeren.

Jan van Piekeren is een zanger/tekstschrijver en partime coffeeshopmedewerker. Lees hier zijn vorige column over de wietproef.