Column: Jan van Piekeren over de wietproef

Nieuwe coffeeshop budtender column van Jan van Piekeren over de wietproef. Jan is zeer benieuwd wie het gaat worden. En wat de kans van slagen is.

Jan van Piekerenhttps://vanpiekeren.nl/
Jan van Piekeren is een zanger/tekstschrijver en parttime coffeeshopmedewerker.

Ik ben heel benieuwd hoeveel postzakken vol met aanvragen, om tot de tien uitverkorenen te horen, er in Den Haag zijn bezorgd voor de wietproef deelname. Zakken vol met groene vingers, die niets liever willen dan van hun passie te leven. Niet meer, zoals de afgelopen dertig jaar, een dubbelleven. Stiekem naar je zolder sluipen om te kijken hoe de dames erbij staan, of de afzuiging geen kuren heeft. ‘s Avonds in je kweekhok, zittend op je krukje, genietend van de muziek van Pink Floyd. Die 24 uur per dag aanstaat, omdat je planten het beste resultaat geven op The Dark Side of the Moon.

Deelnemen aan een actieve rol in de geschiedenis van cannabis in Nederland

Stel je toch eens voor dat je één van de tien gelukkigen bent, die de komende vier tot zes jaar, de 80 coffeeshops in de tien steden, die mee doen aan de grote wietproef, mag beleveren. Dat je met al je passie, kennis en knowhow een actieve rol in de geschiedenis hebt gekregen om cannabis, na 50 jaar gedogen, eindelijk te legaliseren. 

na 50 jaar gedogen, eindelijk legaliseren

Er worden ieder jaar zo’n 3.500 kweekplekken opgerold. Hoeveel kweekhokken Nederland rijk is weet eigenlijk niemand. Branchegegevens verzamelen blijft lastig. Ik denk dat de “kattenvlooienmethode” uitkomst kan bieden om een idee te krijgen. Als er 1 vlo in de vlooienkam zit, kun je ervan uit gaat dat er nog 10 vlooien te vangen zijn. Dus ja, één postzak met aanvragen komt zeker uit deze hoek. 

Eindelijk een factuur versturen voor het werk dat je hebt gedaan en eindelijk de BTW aftrekken van al je investeringen. Het zal even wennen worden als je niet meer met een pak contanten naar de leverancier van je stekken hoeft, of je kilo’s bij een safe-house moet afleveren.

Wie gaan het worden?

Ik ben bang dat de tien uitverkoren kwekers niet uit deze postzak zullen komen. Je zal in ieder geval moeten verhuizen. De kweker verplicht zich namelijk tot het maken van 10 variaties wiet en hasjiesj. De kans dat je dat op zolder redt is klein.

veel interessanter is het wie er allemaal in de andere postzak met aanvragen zit

Nee, veel interessanter is het wie er allemaal in de andere postzak met aanvragen zit. Tussen alle gelukszoekers en boeren die het verbouwen van tomaten zat zijn, zit maar een klein stapeltje van aanvragen die door dure advocaten zijn ingevul. En waar de miljoenen die nodig zijn om de kwekerij te starten klaarliggen. Miljoenen waarvan iedere cent door de BIBOB heen is gekomen.

Waarom zou je miljoenen investeren in een experiment dat officieel vier jaar duurt en waar de mogelijkheid bestaat dat het niet tot legalisatie leidt. Nog sterker, in de omschrijving staat duidelijk, dat mocht het experiment mislukken, de coffeeshops die hebben meegedaan, de kans krijgen om weer terug te gaan naar de oude situatie. Weg al je miljoenen. Of zou het risico van de investering opwegen tegen de mogelijke jackpot?

zou het risico van de investering opwegen tegen de mogelijke jackpot?

Bijzijn is meemaken

Als de wietproef namelijk wel slaagt dan hebben de “lucky” tien een voorsprong, die nooit meer in te halen is. Mocht het experiment voor heel Nederland gaan gelden, dan zullen zij alleen maar hoeven op te schalen, voldoen ze al aan alle eisen, en lopen de lijntjes met de overheid.

Als de wietproef namelijk wel slaagt dan hebben de “lucky” tien een voorsprong, die nooit meer in te halen is

We zullen zien welke tien kwekers zelfs voor het CDA en de Christen Unie betrouwbaar genoeg zijn. Wedden dat er in de raden van toezicht weer bovengemiddeld veel bestuurders zitten van de VVD of moeten de toezichthouders deze keer ook een VOG overleggen.

Jan van Piekeren is een zanger/tekstschrijver en partime coffeeshopmedewerker

Meer artikelen

Blijf cannabisindustrie.nl volgen

225VolgersVind ik leuk
656VolgersVolgen
516VolgersVolgen

Laatste cannabisindustrie nieuws

Cannabisindustrie.nl redactie

185 ARTIKELEN0 REACTIES
28 ARTIKELEN0 REACTIES
17 ARTIKELEN0 REACTIES
10 ARTIKELEN0 REACTIES