D66 minister op VWS, VVD minister op Justitie en Veiligheid

Er komt een D66 minister op Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en een VVD minister op Justitie en Veiligheid (JenV).

0
D66 drugsbeleid softdrugsbeleid softdrugs cannabis wietproef sidney smeets
- Advertentie -

Eerder deze week berichtte de NOS dat het nieuwe kabinet op 10 januari ‘op het bordes’ zal staan nadat eerder al het regeerakkoord bekend werd gemaakt. Daarmee is het nieuwe kabinet bijna een feit en kunnen nu ‘de poppetjes’ worden ingevuld. Ook is al bekend welke partijen welke ministerposten krijgen. Voor de cannabisindustrie relevant: er komt een D66 minister op Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en een VVD minister op Justitie en Veiligheid (JenV).

D66 minister op Volksgezondheid, Welzijn en Sport, VVD minister op Justitie en Veiligheid

Dat betekent ook dat Grapperhaus (JenV, CDA) en De Jonge (VWS, CDA) beiden niet terugkeren als minister. Grapperhaus liet dat eerder weten deze week door middel van een brief naar zijn ministerie. Daarvoor in de plaats krijgen we een VVD minister op JenV en dus een D66 minister op VWS.

Dat ziet er aanvankelijk uit als een kleine vooruitgang, alhoewel niet iedereen even enthousiast reageerde.

Namen bij de ministerposten

Ook is het speculeren begonnen inmiddels begonnen en is gaat er al een mogelijke naam rond voor de ministerpost van D66 op VWS: Ernst Kuipers, bestuursvoorzitter van het Rotterdamse Erasmus MC en voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Update, 2 januari 2022: de NOS bevestigd Ernst Kuipers.

Voor de ministerpost van VVD op Justitie en Veiligheid werd gisteren Dilan Yeşilgöz bevestigd, zij was staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. Alhoewel we wel moeten opmerken dat er vanuit D66 een tegenhanger komt als minister voor Rechtsbescherming.

Toch is het vooral opvallend dat de VVD het weer mag proberen op JenV. Door de bonnetjesaffaire moesten nog niet zo lang geleden Teeven, Opstelten en Van der Steur (allen VVD) aftreden.