Stoplichtcoalitie in Duitsland zet cannabis legalisering in ijskast

Slecht nieuws uit Duitsland. Verschillende media berichten dat de nieuwe stoplichtcoalitie de geplande legalisering en regulering van cannabis in de ijskast heeft gezet.

0
Duitsland legalisering cannabis monopoly medicinale cannabis cansativa aphria Baden-Württemberg Groenen CDU
- Advertentie -

Het is niet de verwachting dat de legalisering en regulering van cannabis in Duitsland snel gaat gebeuren bericht de Berliner Zeitung. “De strijd tegen de pandemie heeft prioriteit”, zei FDP-gezondheidspoliticus Andrew Ullmann tegen de kranten van de Funke-mediagroep. “Het is momenteel geen goed moment voor een cannabiswet”, zei de SPD-politicus Sebastian Fiedler.

Update, 16 augustus 2023: Duitse kabinet akkoord met wetsvoorstel om cannabis te legaliseren

Stoplichtcoalitie wil cannabis reguleren in Duitsland, maar het heeft geen prioriteit

Eind vorige maand maakte de stoplichtcoalitie hun regeerakkoord bekend waarin staat dat ze zullen overgaan tot de regulering van cannabis. Letterlijk stond er onder het kopje Drugsbeleid, vrij vertaald:

We introduceren de gecontroleerde levering van cannabis aan volwassenen voor consumptie in erkende winkels. Dit controleert de kwaliteit, voorkomt de overdracht van verontreinigde stoffen en garandeert de bescherming van minderjarigen. We evalueren de wet na vier jaar op maatschappelijke impact. We maken modellen voor drugscontrole en schadebeperkende maatregelen mogelijk en breiden deze uit.

Maar die plannen lijken op de lange baan te zijn geschoven. Alhoewel ons ook al is ingefluisterd door een anonieme bron dat het tot volgend jaar gaat duren totdat er met een wetsvoorstel op de proppen zal worden gekomen. De eerste legale wiet zou pas in juni 2024 over de toonbank in Duitsland gaan.

Afgelopen week werd er al gehint, merkt Jef Martens op. Tijdens het weekbericht van de Duitse Hanfverband (DHV) kwamen uitspraken van minister van justitie Marco Bushmann (FDP) voorbij. Hij gaf aan dat de focus nu gaat over het bestrijden van de pandemie. Verder maakte hij een opmerking dat het tenminste niet verder vervolgen van cannabis bezit en/of consumptie “niet landelijk, maar er wel al programma’s voor zijn op bondsland niveau”.

Weerstand vanuit het CDU

Ook is er inmiddels, zoals verwacht, weerstand vanuit de hoek van het CDU in de Federale Raad. De federale regering gaat “de verkeerde kant op”, bekritiseerde Thomas Strobl (CDU), de minister van Binnenlandse Zaken van Baden-Württemberg. De vrijgave zal “geen merkbare verlichting brengen” voor de politie. “Om onze kinderen en jongeren te beschermen, moet de politie nog steeds actief zijn”, zei hij tegen de Funke mediagroep-kranten. Bovendien moet de politie bij drugscontroles “eerst op alle drugs controleren en kan bepaalde stoffen niet van meet af aan uitsluiten”.

Volgens de FDP moet de cannabis “voornamelijk” in apotheken worden verkocht. Ullmann denkt dat vooral bedrijven “die nu al cannabis voor medische doeleinden verkopen” geïnteresseerd zouden zijn. Er wordt niet voorzien in prijscontroles door de staat. Volgens de ideeën van Ullmann moet reclame voor cannabis echter “zeer streng worden beperkt”.

Voor de SPD-beveiligingsexpert Fiedler is de prijs van cannabis “een van de open vragen met veel onbekenden”. Hij waarschuwde: “de illegale markten zullen proberen drie factoren voor zichzelf te gebruiken: lagere prijzen, gemakkelijker toegang, hogere niveaus van de psychoactieve stoffen”. Ook voor Fiedler betekent een gecontroleerde heffing “dat de veiligheidsautoriteiten de illegale markten moeten blijven bestrijden”.

Experts reageren

Op Twitter druppelen inmiddels de reacties binnen, zoals van Bündestag lid Niema Movassat namens die Linke.

Vrij vertaald:

De stoplichtcoalitie heeft de legalisering van cannabis in de wacht gezet. Er is geen schema. Dit betekent dat miljoenen mensen gecriminaliseerd zullen blijven worden.
Als een legalisatiewet zo lang duurt – dan moet er in ieder geval onmiddellijk decriminalisering komen!

Dat sluit ook aan op het weekbericht van de DHV laat Jef Martens weten. In Brandenburg hebben ‘Die Linke’ via Malin Block namelijk een wetsvoorstel ingediend: ‘Tot 6 gram bezit MOET een geconstateerde overtreding niet vervolgd worden, tot 15 gram bezit KAN een geconstateerde overtreding vervolgd worden’. In Berlijn zijn deze wijzigingen al eerder doorgevoerd, tot 10 gram bezit wordt er afgezien van vervolging, tot 15 gram KAN er vervolgd worden. De motivatie vanuit ‘Die Linke’ is het weghalen van druk bij uitvoerende organisaties: Politie, Rechters, Gemeenten en sociale diensten. DHV werd gequote op zo’n 15.000 gevallen per maand waarvoor dan al het werk wegvalt en besteed kan worden aan nuttigere activiteiten.

Ook Steve Rolles, Senior Policy Analyst bij de Transform Drug Policy NGO, laat via Twitter het volgende weten.

Vrij vertaald:

Het is eerlijk gezegd begrijpelijk voor de onmiddelijk korte termijn. Het is geen prioriteit voor de overheid tijdens een nationale crisis. Maar ze mogen dit niet als excuus gebruiken om de bal herhaaldelijk weg te trappen – zoals eerder is gebeurd in Luxemburg.