Regulering cannabis via apotheken mogelijk op tafel na verkiezingen Duitsland

Volgens de voorzitter van het Federale Gezondheidscomité, Erwin Rüddel (CDU), zal de regulering van cannabis via apotheken waarschijnlijk worden besproken na de verkiezingen in Duitsland.

0
Duitsland legalisering cannabis monopoly medicinale cannabis cansativa aphria Baden-Württemberg Groenen CDU
- Advertentie -

Volgens de voorzitter van het Federale Gezondheidscomité Erwin Rüddel, en lid van het CDU, bestaat er een grote kans dat er na de verkiezingen in Duitsland de regulering van cannabis voor recreatieve doeleinden aan de onderhandelingstafel zal worden besproken. De verkoop zou plaatsvinden via apotheken en niet door speciaal daarvoor ingerichte winkels, zoals we in Nederland coffeeshops hebben.

CDU politicus Rüddel ziet verkoop van cannabis aan volwassenen via apotheken wel zitten

Naar aanloop van de International Cannabis Business Conference (ICBC) sprak Rüddel namelijk met Apotheke Adhoc, een website voor en door apothekers. Naast de FDP, Groenen en Linksen zijn nu grote delen van de SPD voor de regulering van cannabis in aanvulling op de eerdere legalisering van medicinale cannabis in Duitsland.

“Aan onze CDU/CSU-kant bewegen we niet zoals de andere partijen, maar we staan ​​een beetje eenzaam in onze houding ten opzichte van de kwestie”, geeft Rüddel toe. Drie jaar geleden stelde hij namelijk zelf al eens voor om cannabis via de apotheken te gaan verkopen.

In juli daagde de Berlijnse senaat nog het Federaal Instituut voor Drugs en Medische Hulpmiddelen (BfArM) voor de rechter om goedkeuring te krijgen voor een experiment met de verkoop van cannabis met 20 apotheken en 349 geregistreerde deelnemers in de hoofdstad, nadat de autoriteiten van Bonn dit twee keer hadden geweigerd.

“Het zou me dus verbazen als het onderwerp na de aanstaande algemene verkiezingen niet ter sprake zou komen in de coalitieonderhandelingen”

“Het zou me dus verbazen als het onderwerp na de aanstaande algemene verkiezingen niet ter sprake zou komen in de coalitieonderhandelingen”, zegt Rüddel. “Als de vakbond met twee andere partijen zou onderhandelen, zou het 2:1 zijn over dit onderwerp. Daarom denk ik dat dergelijke modelprojecten een denkbaar compromis zouden zijn.”

Als de leidende gezondheidspoliticus in zijn fractie zou Rüddel niet in de weg staan. Er is niets veranderd aan zijn standpunt: “Als het om legalisatie gaat, worden al jaren dezelfde argumenten uitgewisseld en komt er niets nieuws. Naar mijn mening moet men daarom een ​​stap verder gaan en goedkeuring testen als onderdeel van een modelproject om ofwel bevestiging van de reserveringen te krijgen of te bevestigen dat het iets anders moet worden aangepakt dan nu het geval is.”

“Ik kon me in ieder geval voorstellen dat zo’n project in een goed gekozen regio met een afgebakende groep bevoegde personen zou kunnen worden uitgevoerd en dat het gecombineerd zou worden met verslavingspreventie en begeleiding”, aldus Rüddel. Het is belangrijk dat het THC-gehalte van de verkochte cannabis wordt gecontroleerd. “Het grootste probleem dat ik zie, is het aanspreken van 15- tot 18-jarigen. Ze mogen natuurlijk geen legale cannabis voor consumptie verwerven, maar het is juist deze groep voor wie preventiewerk het belangrijkst is en daarom moet bij de evaluatie rekening worden gehouden met de agenten.”

Meer over cannabis in Duitsland lezen? Lees ook Jef Martens zijn analyse over of Duitsland voor de politieke doorbraak in 2021 zorgt en of Nederland nog op niveau Duitsland komen met medicinale cannabis. Ook schreef hij over hoe de wetgeving kraakt in Duitsland.