Kabinet Marokko akkoord met cannabis legaliseringsvoorstel

Het kabinet, bestaande uit topministers binnen de Marokkaanse regering, keurde het cannabis legaliseringsvoorstel maandag goed.

0
Marokko cannabis hasj medicinale cannabis industriële hennep
- Advertentie -

Afgelopen maandag stemde het kabinet van Marokko in met het cannabis legaliseringsvoorstel, waar eerder ook de Raadsleden mee instemden. Het gaat puur en alleen om de legalisering van medicinale cannabis en industriële hennep, niet om de legalisering van de productie en handel in hasj zoals we die kennen in Nederland.

Het kabinet, bestaande uit topministers binnen de Marokkaanse regering, keurde het nieuwe decreet goed. De vergadering, die werd gehouden via videoconferentie, werd geleid door premier Saad-Eddine El Othmani.

nieuwe cannabisindustrie zal leden van de financiële en overheidsinstellingen van Marokko betrekken, naast de boeren

Aanvullende bepalingen in het besluit bepalen de samenstelling van de nieuwe cannabisindustrie in Marokko. Het decreet roept onder meer op tot de “opneming van verschillende instellingen en organen” die verband houden met de cannabisindustrie, en zegt dat bij de implementatie van de nieuwe wetgeving rekening moet worden gehouden met hun behoeften.

Dit betekent dat de nieuwe cannabisindustrie leden van de financiële en overheidsinstellingen van Marokko zal betrekken, naast de boeren die historisch gezien de cannabisplant eeuwenlang hebben verbouwd.

Met de instemming van het kabinet is de wet nog niet definitief overigens.

Nog geen legalisering van hasj in Marokko

De legalisering van hasj is geen onderdeel van de zevendelige cannabis legaliseringswet van Marokko, ondanks de, volgens bronnen, miljarden die er in worden verdiend.

Sterker nog, de kans is groot dat deze wetgeving het de overblijvende boeren die toch liever hasj willen produceren in de plaats van medicinale cannabis of industriële hennep, moeilijker gaat maken.

Als de nabijgelegen boer industriële hennep zaait in plaats van THC-houdend zaad, zal deze hennep dit THC-houdende zaad bevruchten wat de kwaliteit van de hasj niet ten goede komt. Helemaal wanneer uit de hasj oogst de zaden worden gefilterd die een kruising zijn tussen hennep en de zaden met THC.

De wetgeving kan ook meer geld vrij maken voor de opsporing en vervolging van de overgebleven hasj boeren.