Cannabis wetgeving kraakt in Duitsland: cannabisverbod ongrondwettig?

Er moet nu getoetst worden in Duitsland of het cannabisverbod niet in strijd is met de grondwet, schrijft Jef Martens.

0
Duitsland legalisering cannabis monopoly medicinale cannabis cansativa aphria Baden-Württemberg Groenen CDU
- Advertentie -

Cannabis wordt in Duitsland spannender. Niet alleen vanwege de verkiezingen van super kiesjaar 2021. In de verkiezingen is cannabis een thema geworden bij verschillende partijen. Ook aan de kant van de wet rommelt het. Twee regio’s waar recht gesproken wordt (Amtsgericht Bernau en Amtsgericht Münster) hebben een vraag neergelegd bij een zeer belangrijk orgaan. Er moet getoetst worden of het verbod op cannabis niet in strijd is met de grondwet.

Rechter Andreas Müller is jarenlang al aan het strijden. Extreem samengevat: hij wil niets te maken hebben met alcohol. Zijn vader heeft hem en familieleden beneveld mishandeld. Er is iets significants veranderd bij hem toen een docent hem minderwaardig achtte en van enkele oorvijgen voorzag. Omdat zijn broer regelmatig een jointje rookte en daarvoor opgepakt was. Jeugd beschermen, dat werd zijn persoonlijke missie. Dat doet hij als jeugdrechter.

Rechter Müllers’ wettelijke sloopkogel

In 2019 begon zijn nog hardere standpunt. Om eens een goede uitspraak te eisen, verzon hij een list. Hij weigerde in een zaak met 28g cannabis (voor eigen gebruik volgens de verdachte) te oordelen. Met een stuk van 140 pagina’s heeft Rechter Müller bij het ‘Bundesverfassungsgericht’ (BVerfG) een uitspraak geëist. Het Bundesverfassungsgericht zijn rechters die wetten toetsen aan de grondwet. Zonder een uitspraak van het BVerfG gaat deze zaak uit 2017 niet verder.

Dat leverde hem problemen op. Er is een intern wrakingsproces ingediend. Daarmee is rechter Müller bestempeld als vooringenomen. Mede om zijn pro-cannabis activisme kan dat beeld spelen. Als de wraking geldig bevonden zou worden, mag rechter Müller in cannabis gerelateerde zaken geen rechtspreken. Niet in lopende zaken als in toekomstige zaken.

Doorbraak voor rechter Müller en steun

Afgelopen week kwam er nieuws. De Frankfurter kamer van hogere rechters heeft geoordeeld. Rechter Müller is niet gewraakt. Hij is ‘onbevooroordeeld’ verklaard. Een klap in het gezicht van de conservatieve orde.

Dit weekeinde kwam er nog een interessant bericht. Gedeeld op Twitter vloog deze opmerking van Niema Movassat voorbij:

Niema Movassat is kamerlid van de Bundestag en besuurslid van de linkse partij Die Linke. Hij zal de informatie via de “Legal Tribune Online” gevonden hebben. Dit is tot nu toe de enige bron die spreekt over de zaak “2 BvL 14/20“.

Als de wet rondom cannabis in Duitsland ongrondwettelijk blijkt, zijn de ‘rapen gaar’. Duitsland kan opeens een nieuw Zuid-Afrika of Mexico worden qua wetgeving. In die beide landen heeft de hoge raad beslist dat de wet aangepast moest worden. Wat dat zou betekenen voor de EU en diens verdragen, wetgeving is nog onbekend.

Sentiment in Duitsland

Op gebied van opties en sentiment in Duitsland zijn er enkele varianten. Zoals de meeste landen zijn de drie opties: legaliseren, reguleren en decriminaliseren. Legaliseren betekent compleet vrijgeven van cannabis. Reguleren is een vorm van regie vanuit de staat. Bij decriminaliseren wordt voor een deel van de activteiten in productie, handel en/of consumptie geen rechtsvervolging meer toegepast. De Nederlandse variant, gedogen, is niet in beeld.

Op gebied van opties en sentiment in Duitsland zijn er enkele varianten

In Münster wil men al langer een proef doen met cannabis. In deze proef zou cannabis gratis verstrekt worden aan een groep proefpersonen. Er kwam kritiek vanuit de cannabis consumenten groepen. Het gratis verstrekken van cannabis zou de cijfers in het onderzoek verstoren. “Als je gratis bier zou weggeven, zou je overmatig gebruik in de hand werken”. Andere plaatsen (o.a. Berlijn) en deelstaten willen al een tijdlang een proef of experiment uitvoeren. Vaak is de lokale coalitie niet gunstig gezind.

In deelstaat Baden-Württemberg (BW) is sinds mei de coalitie rond. De Christendemocraten (CDU) zijn bij de grootste partij aangeschoven – de Groenen. Cannabis is een belangrijk onderwerp in BW. Het nieuwe regeerakkoord kende in de eerste week een pro-cannabis realisatie. De verhoging van 6 naar 10g cannabis die als een privé voorraad wordt gerekend. De CDU stribbelden flink tegen, de Groenen hielden voet bij stuk. Het toont de verdeeldheid van de partijen. Maar wellicht is het ook een voorbeschouwing van wat later dit jaar in Duitsland allemaal ons te wachten staat.

Meer over cannabis in Duitsland lezen? Lees ook Jef zijn analyse over of Duitsland voor de politieke doorbraak in 2021 zorgt en of Nederland nog op niveau Duitsland komen met medicinale cannabis.