Denktank DenkWerk: ‘Schaal en tempo wietexperiment te beperkt’

Volgens de denktank DenkWerk moet cannabis (en XTC) worden gereguleerd, maar het wietexperiment is qua schaal en tempo te beperkt.

0

Volgens de Denktank DenkWerk moet zowel cannabis als xtc worden gereguleerd om de drugscriminaliteit tegen te gaan. Dat maakten ze afgelopen maand bekend in hun nieuwe publicatie ‘Drugs de Baas’. Iets wat de cannabisindustrie natuurlijk als muziek in de oren klinkt. Maar wat hebben ze nu eigenlijk te zeggen?

Hoe kunnen de maatschappelijke kosten van criminaliteit door de handel in en consumptie van cocaïne, synthetische drugs en cannabis structureel worden verlaagd?

Bovenstaande vraag is de hoofdvraag in het rapport. Op hun website schrijft de denktank:

Drugscriminaliteit in Nederland heeft in de afgelopen jaren allerlei grenzen overschreden – van omkoping tot het dumpen van giftig afval; en van bedreigingen tot megasmokkel. Drugscriminaliteit anno 2022 betekent dat het leger voor de deur van de rechtbank staat bij zware strafzaken, en dat officieren van justitie en rechters worden geanonimiseerd. We lijken als samenleving te schuiven in wat ‘normaal’ is.

Deze verslechtering heeft tot meer aandacht geleid voor het tegengaan van drugscriminaliteit, ook vanuit de politiek. Door de gefragmenteerde informatie van de drugsmarkt bestaat echter het risico dat beleid wordt onderbouwd vanuit ideologie en anekdotisch materiaal.

Met DenkWerk zien we toegevoegde waarde in meer feitelijkheid en analyse, om tot een effectiever en geloofwaardiger drugsbeleid te komen. Daarin willen we de hoofdvraag beantwoorden: hoe kunnen de maatschappelijke kosten van criminaliteit door de handel in en consumptie van cocaïne, synthetische drugs en cannabis structureel worden verlaagd?

Als we het rapport openen en lezen kunnen we op pagina 51 (download PDF) in de conclusie lezen:

Het Nederlandse drugsbeleid moet effectiever en geloofwaardiger worden om hier weerstand aan te bieden. Dit vergt ten eerste een helder en uitlegbaar normenkader: waarom is de ene drug gereguleerd en de andere illegaal? Ten tweede moet de aanpak congruent zijn binnen de keten: als de handel in schadelijke drugs wordt gedenormaliseerd, dan ook de consumptie. En vice versa: als consumptie beperkt schadelijk is en dus toelaatbaar, moet het aanbod worden gereguleerd.

De geloofwaardigheid en effectiviteit van het drugsbeleid nemen toe door de binnenlandse keten van zowel cannabis als xtc te reguleren.

Ook halen ze daarin uit naar het experiment gesloten coffeeshopketen:

De schaal en het tempo van het huidige wietexperiment zijn te beperkt. Elk stuk van de markt dat niet door regulering wordt overgenomen, blijft in handen van criminelen – en dat blijft de komende jaren het merendeel. Het moet voor ondernemers aantrekkelijk worden gemaakt om legaal geld te verdienen, in plaats van te verkopen via de achterdeur. Daar zijn geschikte belastingtarieven voor nodig, en de mogelijkheid om te bankieren – net zoals voor de gereguleerde handel in alcohol en tabak.

Auteurs van de publicatie zijn overigens Barbara Baarsma, Bernard ter Haar, Boudewijn Wijnands, Frans Blom, Hans Wijers, Haroon Sheikh, Jaap Winter, Marelle van Beerschoten, Marion Koopman en Jerôme Crijns.

Het volledige rapport inlezen? Download de PDF.