Duitse gezondheidsminister: ‘Stemming cannabiswet in februari, in werking 1 april’

De Duitse minister van Volksgezondheid heeft in een interview aangegeven dat hij verwacht dat in februari over de cannabiswet zal worden gestemd. En in werking kan zijn 1 april.

0
Cannabis legalisering Duitsland
- Advertentie -

De federale minister van Volksgezondheid, prof. Karl Lauterbach (SDP), heeft in een interview met de Welt am Sonntag zich uitgelaten over de legalisering van cannabis in Duitsland. In het interview geeft hij aan dat zijn verwachting is dat in de week van 19 tot en met 23 februari de cannabiswet zal worden aangenomen in de Bondsdag en vanaf 1 april in werking kan zijn.

Update, 2 februari 2024: De Duitse stoplichtcoalitie heeft de eerdere voorspelling in dit artikel door de minister bevestigd.

Lauterbach verwacht de stemming van de cannabiswet in de week van 19 tot en met 23 februari, in werking vanaf 1 april

Aanleiding voor het interview waren de doktersprotesten en aanstaande projecten op het gebied van digitalisering en medisch onderzoek.

Het interview werd ook op de website geplaatst van het ministerie van Volksgezondheid. Hieronder vind je de de vragen en de antwoorden van Lauterbach.

U zei dat er bij de stoplichtcoalitie geen publiek geschil bestaat over het gezondheidsbeleid. Maar dat is precies de reden waarom de legalisatie van cannabis nog steeds niet is doorgevoerd. Wanneer is het zover?

Ik ga er nog steeds vanuit dat de cannabiswet in de week van 19 tot en met 23 februari in de Bondsdag zal worden aangenomen en dan vanaf 1 april in werking kan zijn. De gesprekken hierover verlopen veelbelovend.

Het verzet van binnenlandse politici is enorm, vooral binnen de SPD en in de deelstaten. Zo bestaan ​​er twijfels over de wijze waarop de consumptieverbodzones van 100 meter rond iedere school en kinderdagverblijf gecontroleerd moeten worden.

Over het doel zijn we het eens: we willen niet dat cannabis voor de deur van scholen en kinderdagverblijven wordt gerookt. Hiervoor hebben wij een afstand van 100 meter als verboden zone gedefinieerd. Ik denk dat dit een beslissing is met gevoel voor proporties. Het is uiteraard zo dat op een dergelijke eis moet worden toegezien en dat niet iedere individuele overtreding kan worden bestraft. Maar dat is met elke wet zo. Overigens hebben we al een aanzienlijke controle op de zwarte markt.

Je hebt je hele leven tegen de legalisering van cannabis gepleit, maar veranderde van koers kort voordat de stoplichtcoalitie werd gevormd. Een ongeluk?

Nee. De situatie is de afgelopen jaren veranderd. Hogere toxische concentraties in producten en additieven op de zwarte markt brengen consumenten in gevaar. Daarom moeten we de zwarte markt opdrogen. De gecontroleerde distributie van cannabis is de juiste manier om dit te bereiken, gecombineerd met speciale bescherming voor kinderen en jongeren.