De import van medicinale cannabis in Duitsland steeg de afgelopen gestaag door tot boven de 8 ton per kwartaal in Q3 en Q4 in 2023, maar cijfers van de import uit Q1 2024 tonen dat de import is afgenomen tot net onder de 8 ton. Dat blijkt uit gegevens van Federaal Instituut voor Farmaceutische Producten en Medische Producten.
Onderstaande grafiek toont de totale hoeveelheid medicinale cannabis die op kwartaalbasis vanuit het buitenland in Duitsland wordt geïmporteerd voor medische en wetenschappelijke doeleinden in de vorm van gedroogde wiet en extracten.
De gedroogde wiet worden in aanmerking genomen als gewichtshoeveelheid (in kg ), de extracten als de gewichtshoeveelheid gedroogde cannabisbloemen (in kg ) die nodig waren om de respectievelijke extracten te produceren.
Uit welke landen importeert Duitsland medicinale cannabis?
Het Federaal Instituut voor Farmaceutische Producten en Medische Producten maakt ook data beschikbaar waardoor je inzicht krijgt in uit welke landen medicinale cannabis wordt geïmporteerd.
Voor Q1 2024 komt veruit de meeste medicinale cannabis uit Canada, gevolgd door Portugal (minder dan de helft van Canada) en op de derde plaats Denemarken.
Er is ook data van vóór 2024.
Het begon aanvankelijk maar met vier landen in 2017, met het meeste uit Nederland. Pas daarna volgde Canada, Oostenrijk en ten slotte Israël.
In 2018 kwam daar ook Noord-Macedonië bij en Zwitserland.
In 2023 waren er maar liefst 24 landen waaruit Duitsland medicinale cannabis importeert: Australië, Denemarken, Ecuador, Ierland, Israël, Italië, Jamaica, Canada, Colombia, Lesotho, Malta, Nieuw-Zeeland, Nederland, Noord-Macedonië, Oostenrijk, Polen, Portugal, Zwitserland, Spanje, St. Vincent en de Grenadines, Zuid-Afrika, Oeganda, Uruguay, Verenigd Koninkrijk.
Meer dan 400 soorten beschikbaar, makkelijker om recept te krijgen
Naar verluid zijn er meer dan 400 soorten inmiddels beschikbaar op de Duitse medicinale cannabismarkt.
De nieuwe cannabiswet die 1 april is ingegaan maakt het ook makkelijk om cannabis op recept te krijgen, omdat cannabis van de lijst van verboden middelen is gehaald.