Duitsland organiseert vandaag internationaal cannabis forum, met o.a. Nederlandse delegatie

Delegaties uit landen zoals Canada, Colombia, Malta, Mexico, Nederland, Zwitserland, Tsjechië en de Verenigde Staten zullen deelnemen.

0
Cannabis legalisering Duitsland
- Advertentie -

Vandaag vindt het tweede Internationale Cannabisforum, het “International Forum for Sustainable Cannabis Regulation” (IFSCR), plaats op Schloss Lübbenau. De focus ligt op de wereldwijde voorwaarden voor cannabisbeleid en nieuwe initiatieven voor de bescherming van mensenrechten, alternatieven voor drugsteelt en gezondheidsbescherming. Delegaties uit landen zoals Canada, Colombia, Malta, Mexico, Nederland, Zwitserland, Tsjechië en de Verenigde Staten zullen deelnemen.

Duitsland heroverweegt het cannabisbeleid

Burkhard Blienert, de vertegenwoordiger van de Duitse regering voor verslavings- en drugszaken, is beschermheer van het forum en benadrukt in een persbericht het belang van internationale uitwisseling: “De oude antwoorden in het cannabisbeleid voldoen niet meer. Zoals in veel andere landen hebben ook in Duitsland steeds meer mensen cannabis gebruikt, ondanks verboden, en heeft de illegale handelswaar bij steeds meer mensen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt. In plaats van ineffectieve verboden zetten we in Duitsland in de toekomst in op consistente regulering, preventie, jeugdbescherming en gezondheidsbescherming.”

“De oude antwoorden in het cannabisbeleid voldoen niet meer(…)”

Hij benadrukt verder het belang van internationale uitwisseling: “Samen met ons bewandelen ook veel andere landen nieuwe wegen in het cannabisbeleid. Het is belangrijk dat we van elkaar leren en openlijk bespreken wat werkt en waar de moeilijkheden liggen. Bovendien moeten we op internationaal niveau streven naar eerlijke, duurzame en op gezondheid gerichte voorwaarden en nauw met elkaar samenwerken. Uiteindelijk hangt alles met elkaar samen: Wat er gebeurt in ons drugsbeleid heeft gevolgen voor de situatie in de landen waar de cannabis wordt geteeld en getransporteerd, en vice versa.”

Europese Unie als pionier: stappen naar cannabisregulering

Voorafgaand aan het hoofdforum kwamen onder leiding van de vertegenwoordiger voor verslavings- en drugszaken vertegenwoordigers van verschillende EU-landen bijeen die al stappen hebben ondernomen om cannabis te reguleren. Onmiddellijk daarna zal het inmiddels achtste Brandenburg Forum over drugs- en ontwikkelingsbeleid plaatsvinden, waaraan meer dan twintig regeringen zullen deelnemen. IFSCR en het Brandenburg Forum worden gezamenlijk georganiseerd met steun van het federale ministerie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Ook de regeringen van Noorwegen en Nederland, evenals toonaangevende niet-gouvernementele organisaties, ondersteunen het Brandenburg Forum, een internationaal gerenommeerd evenement.