€51 miljoen medicinale cannabis vergoed door Duitse ziektekostenverzekering in Q1 2023

Deze cijfers vertegenwoordigen een stijging van ongeveer 6.5% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022.

0
€51 miljoen medicinale cannabis vergoed door Duitse ziektekostenverzekering in Q1 2023
Bron: Duitse Nationale Vereniging van Wettelijke Ziektekostenverzekeraars (GKV-Spitzenverband)
- Advertentie -

In het eerste kwartaal van 2023 bereikten de vergoedingen van de publieke ziektekostenverzekering voor medicinale cannabis in Duitsland een totaal van €51 miljoen, blijkt uit recent gepubliceerde gegevens (PDF) van de Duitse Nationale Vereniging van Wettelijke Ziektekostenverzekeraars (GKV-Spitzenverband). Deze cijfers vertegenwoordigen een stijging van ongeveer 6.5% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022. Hoewel dit een toename is, laat het een afname van bijna 1% zien vergeleken met het vierde kwartaal van 2022.

Stijging van de vergoedingen in de gezondheidszorg voor medische cannabis in Duitsland

Omvang van de dekking en voorschrijvingen

In het eerste kwartaal van 2023 werden bijna 100.000 cannabisrecepten gedekt door het publieke gezondheidssysteem, wat resulteerde in een gemiddelde vergoeding van €516 per recept.

Het opgenomen bedrag omvat alle categorieën van medische cannabisproducten. Dit markeert een significante stap voorwaarts in de acceptatie van medicinale cannabis als een behandelingskeuze in Duitsland.

Beperkingen van de gepresenteerde gegevens

Het is belangrijk op te merken dat de verstrekte cijfers uitsluitend betrekking hebben op vergoedingen door wettelijke ziektekostenverzekeraars en geen rekening houden met verkopen via particuliere recepten.

Deze gegevens bieden dus een inzicht in het publieke gezondheidssysteem, maar houden geen rekening met het volledige plaatje van medicinale cannabisgebruik in Duitsland.

In Nederland vergoeden zorgverzekeraars  de kosten van medicinale cannabis niet meer.