Eerste resultaten uit medicinale cannabis experiment Frankrijk positief

91% van de Franse patiënten uit het experiment is positief over het medicinale cannabis experiment.

0
frankrijk hennep gestookte gasfabriek
- Advertentie -

Een experiment met gratis medicinale cannabis voor 3000 patiënten in Frankrijk is recentelijk verlengd en de eerste resultaten zijn positief. Met name voor patiënten met pijnklachten.

91% van de patiënten positief over medicinale cannabis experiment, vooral effectief bij pijnbestrijding en palliatieve situaties

Het experiment is overigens niet bedoeld ‘om de effectiviteit van medicinale cannabis te beoordelen, zelfs niet als er klinische gegevens worden verzameld’ aldus Nathalie Richard, directeur van dit experiment bij de l’Agence nationale de sécurité du médicament (ANSM).

In de plaats daarvan wordt gekeken naar vijf indicaties:

  1. Refractaire neuropathische pijn
  2. Geneesmiddelresistente epilepsie
  3. Hardnekkige symptomen in de oncologie (gerelateerd aan kanker of zijn behandelingen)
  4. Palliatieve situaties
  5. Pijnlijke spasticiteit (multiple sclerose of andere pathologieën van het centrale zenuwstelsel)

Sinds de lancering van het experiment zijn 2.204 patiënten opgenomen in het experiemnt (per 18 oktober 2022). Momenteel zijn er 1.453, waaronder 792 voor refractaire neuropathische pijn, 215 voor pijnlijke spasticiteit door multiple sclerose, 181 voor geneesmiddelresistente epilepsie, 105 voor oncologie, 104 voor palliatieve situaties en 56 voor spasticiteit.

De regering heeft eind september 2022 al een evaluatierapport aan de Tweede Kamer aangeboden. Hieruit blijkt een positief oordeel ten gunste van de haalbaarheid van het circuit voor de verstrekking van medicinale cannabis, met echter te weinig betrokkenheid van huisartsen. Er waren geen problemen met cannabismisbruik of afwijkingen. In totaal gaf 91% van de patiënten aan voorstander te zijn van generalisatie.

Vooral op het gebied van pijnbestrijding was medicinale cannabis effectief. Maar ook in de palliatieve situaties.