Frankrijk verlengt medicinale cannabis experiment, weigert te beslissen

Het medicinale cannabis experiment in Frankrijk met 3000 patiënten is verlengd, waardoor de Franse overheid geen besluit hoeft te nemen.

0
frankrijk hennep gestookte gasfabriek
- Advertentie -

Het medicinale cannabis experiment in Frankrijk met 3000 patiënten is verlengd. Goed nieuws zou je denken, maar activisten vinden dat daardoor blijkt dat de Franse overheid geen beslissing wilt maken en dan dus maar het experiment heeft verlengd.

Medicinale cannabis experiment in Frankrijk met 3000 patiënten verlengt

Het experiment waarbij 3000 patiënten gratis medicinale cannabis krijgen voorgeschreven, zou eigenlijk tot zijn einde lopen in het voorjaar van 2023 en mogelijk leiden tot een uitbreiding en acceptatie van het gebruik van medicinale cannabis, dus dat alle artsen bij zeer specifieke aandoeningen het zouden kunnen voorschrijven.

Maar het experiment “zal worden verlengd”, verklaarde de minister van Volksgezondheid, François Braun begin deze maand, waarmee hij de opmerkingen bevestigde die een paar dagen eerder waren gemaakt tijdens een hoorzitting in de Nationale Assemblee (het lagerhuis van het tweekamerparlement van de Franse Republiek) over het ontwerp van de socialezekerheidsbegroting. “We hebben niet het aantal patiënten dat voldoende is om conclusies te trekken”, rechtvaardigde de minister de beslissing

Patiënten niet tevreden met verlenging, willen meer

Maar patiënten en activisten vinden het niet genoeg.

Zo liet Bertrand Rambaud van de UFCM-I Care (Union Francophone pour les Cannabinoïdes en Médecine, vrij vertaald Franstalige Unie voor cannabinoïden in de geneeskunde) weten in een Tweet:

Vrij vertaald: “Verleng het experiment met medicinale cannabis voor 3 jaar zonder rekening te houden met de patiënten die aan zichzelf zijn overgelaten. Een “sector” van therapeutische cannabis en politici die het oppakken. Een sprankje helderheid en menselijkheid zou welkom zijn, maar we zijn in Frankrijk, een schande.”

“Er lijkt op dit moment niet te worden voldaan aan de voorwaarden om patiënten toegang te geven tot op cannabis gebaseerde medicijnen”, betreurde de organisatie Santé France Cannabis eerder deze maand, die de belangrijkste spelers in de sector samenbracht en de verantwoordelijkheid verwees naar de “afwezigheid van een duidelijk kader” gesteld door de autoriteiten voor de productie van cannabis.

Een decreet maakte de productie van medicinale cannabis mogelijk eerder dit jaar, maar voor het experiment wordt geïmporteerd. Onder de toeleveranciers zijn onder anderede Canadese beursgenoteerde bedrijven Tilray (NASDAQ:TLRY) en Aurora Cannabis (NYSE:ACB).