EMCDDA waarschuwt voor opkomst van hexahydrocannabinol (HHC)

Een nieuw EMCDDA-rapport waarschuwt voor de opkomst van synthetische cannabis vervanger hexahydrocannabinol (HHC).

0
EMCDDA waarschuwt voor opkomst hexahydrocannabinol HHC producten synthetische cannabis
Foto via Twitter
- Advertentie -

Een nieuw rapport van het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) dat eerder deze week werd gepubliceerd licht de opkomst toe van hexahydrocannabinol (HHC), een semi-synthetische cannabinoïde die de aandacht trekt van autoriteiten.

HHC is afgeleid van cannabidiol (CBD), gewonnen uit vezelhennep, en is de eerste semi-synthetische cannabinoïde die in de EU wordt gerapporteerd.

Het rapport wil het bewustzijn van de snel evoluerende markt voor HHC en gerelateerde semi-synthetische cannabinoïden verhogen.

Beperkte kennis over HHC en risico’s

Er is nog weinig bekend over de effecten en risico’s van HHC.

Het rapport biedt daarom een ​​eerste overzicht van wat er tot nu toe bekend is over HHC en de gerelateerde semi-synthetische cannabinoïden.

Tot 31 maart 2023 zijn identificaties van HHC gerapporteerd door 20 EU-lidstaten en Noorwegen.

Op dit moment is HHC in de meeste Europese landen niet gecontroleerd en niet opgenomen in de stoffenlijsten van de 1961 en 1971 VN-conventies.

Wel is handel in HHC verboden inmiddels in Oostenrijk en Finland en dit wordt binnenkort ook verwacht in België en Hongarije

In Nederland heeft het Cannabinoïden Adviesbureau Nederland ‘ten strengste’ afgeraden in januari eerder dit jaar om HHC-producten (Hexahydrocannabinol) te vermarkten.

Opkomst van nieuwe ‘legale’ cannabis vervangers

Sinds HHC voor het eerst werd gedetecteerd in Europa, zijn er nog twee semi-synthetische cannabinoïden, HHC-acetaat (HHC-O) en hexahydrocannabiphorol (HHC-P), geïdentificeerd op de Europese drugsmarkt.

Deze ontwikkelingen kunnen het eerste grote nieuwe alternatief voor cannabis op de markt zijn sinds de opkomst van ‘Spice’-producten (met synthetische cannabinoïde-receptoragonisten) in Europa iets meer dan 15 jaar geleden.

Effecten van HHC

Volgens enkele laboratoriumstudies lijkt HHC breed vergelijkbare effecten te hebben als THC, de belangrijkste psychoactieve stof in cannabis.

De farmacologische en gedragseffecten van HHC bij mensen zijn echter niet bestudeerd.

Anekdotische rapporten van consumenten geven aan dat de effecten van HHC vergelijkbaar kunnen zijn met die van cannabis.

Verkoop en marketing

HHC wordt openlijk verkocht als vervanging voor cannabis en THC-producten.

Het is verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals toppen en hasj met HHC, vape-pennen en e-vloeistoffen, e-liquid-cartridges voor e-sigaretten en edibles en oliën.

Marketing en reclame maken vaak vergelijkingen met de effecten van cannabis en THC.

Gevaren van HHC

Sinds oktober 2022 heeft de EMCDDA via het Early Warning System (EWS) ongeveer 50 inbeslagnames ontvangen van producten die HHC bevatten, met een totaal gewicht van ongeveer 70 kg en bijna 100 liter materiaal. Hoewel de meeste hiervan kleinschalig waren, wijzen drie grote inbeslagnames in Italië, Polen en Duitsland op een potentieel grotere handel.

HHC kan worden gebruikt door bestaande cannabisgebruikers en nieuwe consumenten die zich aangetrokken voelen tot de effecten en de legale status ervan, inclusief jonge en andere onervaren mensen. In sommige gevallen kan gemakkelijke toegang (bijvoorbeeld via high street CBD en vape-winkels) het gebruik bevorderen.

HHC lijkt rond september 2021 voor het eerst in de VS te zijn verkocht. De komst van HHC en andere SSC’s op de Amerikaanse drugsmarkt lijkt verband te houden met wetswijzigingen aldaar.

Het rapport van vandaag maakt deel uit van een reeks acties van het EMCDDA om te reageren op mogelijke risico’s voor de volksgezondheid en de samenleving die deze nieuwe markt met zich meebrengt. Deze omvatten nauwlettend toezicht op de situatie en regelmatige beoordeling van signalen over deze stoffen via het EWS, evenals een vergadering van technische deskundigen die in december 2022 wordt gehouden. Samen zijn deze acties bedoeld om het bewustzijn van dit opkomende probleem te versterken en paraatheid en reactie te ondersteunen voor maatregelen op nationaal en EU-niveau.