Europese autoriteiten arresteren 9 verdachten na onderzoek naar Juicy Fields

Grootschalig onderzoek door Interpol onthult fraude van Juicy Fields rond cannabisinvesteringen, resulterend in miljoenenbeslag en arrestaties.

0
Juicy Fields scam platform cannabis kweken
Screenshot van de Juicy Fields website in desktop modus.
- Advertentie -

Een gezamenlijk onderzoek uitgevoerd door verschillende Europese wetshandhavingsautoriteiten, gesteund door Europol en Eurojust, heeft geleid tot de arrestatie van 9 verdachten in verband met de beruchte ‘Juicy Fields’ investeringsfraudezaak.

Update, 6 mei 2024: in een eerdere versie van dit artikel schreven we dat er ook een Nederlander was opgepakt, maar onderzoeksjournaliste Inge Janse van het AD liet weten per mail dat er toch geen Nederlander zou zijn opgepakt.

Miljoenenbeslag en wereldwijde schade

Op een actiedag uitgevoerd op 11 april 2024, hebben meer dan 400 wetshandhavingsambtenaren in 11 landen 9 arrestatiebevelen uitgevoerd en 38 huiszoekingen uitgevoerd.

Tijdens het onderzoek en de actiedag werden in totaal € 4.700.000 aan banktegoeden, € 1.515.000 aan cryptocurrencies, € 106.000 aan contant geld en € 2.600.000 aan onroerendgoedactiva in beslag genomen of bevroren.

Wetshandhaving heeft ook verschillende luxe voertuigen, kunstwerken, contant geld en diverse luxe items in beslag genomen, evenals grote aantallen elektronische apparaten en documenten.

Misleidende beloften en duizenden gedupeerden

Volgens gerechtelijke schattingen bedragen de totale schade als gevolg van valse investeringen in het geadverteerde cannabis-teelt crowdsourcingplatform een verbijsterende € 645 miljoen, maar de werkelijke en niet-gerapporteerde schade zou aanzienlijk hoger kunnen zijn.

In totaal waren naar schatting 550.000 deelnemers wereldwijd, waarvan de meesten Europese burgers, geregistreerd als online investeerders. Via bankoverschrijvingen of cryptocurrencies hebben ongeveer 186.000 deelnemers daadwerkelijk geld overgemaakt naar het uitgebreide Ponzi-scheme dat actief was van begin 2020 tot juli 2022.

Coördinatie en arrestaties na grensoverschrijdend onderzoek

De verdachten, hoofdzakelijk van Russische maar ook Nederlandse, Duitse, Italiaanse, Letse, Maltese, Poolse, Jordaanse, Amerikaanse en Venezolaanse nationaliteit, gebruikten advertenties op sociale netwerken om slachtoffers naar hun websites te lokken. Deze platforms boden veelbelovende crowdsourcing-investeringsmogelijkheden in de teelt, oogst en distributie van cannabisplanten voor medicinale doeleinden.

Met een minimum initiële investering van minstens EUR 50 in deze zogenaamde ‘e-growing’-mogelijkheid, werd investeerders beloofd dat ze zouden worden gekoppeld aan producenten van medicinale cannabis. Bij de aankoop van een cannabisplant verzekerde het platform investeerders – ook wel e-growers genoemd – dat ze binnenkort hoge winsten konden behalen uit de verkoop van marihuana aan geautoriseerde kopers.

Hoewel het bedrijf jaarlijkse rendementen van 100 procent of meer beloofde, onthulden ze niet precies hoe ze dit zouden bereiken, laat staan ​​dat ze het konden garanderen.

Meer leren over Juicy Fields? Luister ook naar de podcast door Deutsche Welle.