Explosie bij coffeeshop Witte de With in Rotterdam na eerder brandstichting

De coffeeshop was al eerder doelwit van een aanslag op 13 april.

0
growshopwet cannabis en verkeer speekseltest rijden onder invloed checkpoint kulu trading politie voorraad coffeeshophouder coffeeshop alien fyta waalwijk Coronamaatregelen
- Advertentie -

Een explosief is zondagnacht rond 04:30 uur afgegaan bij coffeeshop Witte de With in het centrum van Rotterdam. Dit is het laatste incident in een reeks van bijna 50 soortgelijke explosies en beschietingen die dit jaar in de stad hebben plaatsgevonden. De explosie heeft een flinke deuk geslagen in het rolluik van de winkel. Er zijn geen gewonden gevallen, maar een raampje aan de overkant van de straat is gesprongen.

Eerdere aanslagen

De coffeeshop was al eerder doelwit van een aanslag. Op 13 april probeerden onbekenden een brandbom af te laten gaan voor het rolluik.

In diezelfde nacht wilden twee mannen een jerrycan met benzine in brand steken voor de deur van de coffeeshop.

De jerrycan vatte uiteindelijk vlam bij de tweede poging, maar voorbijgangers konden de brand blussen en een explosief naast de jerrycan ging niet af.

Verband met drugshandel

Het is nog onduidelijk wat er achter de reeks nachtelijke explosies en beschietingen schuilgaat, maar vermoedelijk is er een verband met drugshandel.

In de Rotterdamse haven worden veel drugs onderschept, wat spanningen onder criminelen tot gevolg heeft. Criminelen zouden elkaar intimideren door woningen en winkels te beschieten of te beschadigen met een explosief.

De gemeente Rotterdam en de politie hebben de beveiliging op plekken waar de afgelopen tijd explosies zijn geweest, verhoogd.

Aanhoudingen

Afgelopen week waren er explosies en beschietingen in de Van Speykstraat en de Crooswijkseweg. De politie heeft een Amsterdammer van 26 en een 21-jarige Rotterdammer opgepakt voor betrokkenheid bij deze incidenten. Ook zijn twee tieners van 14 en 15 jaar opgepakt toen ze op heterdaad betrapt werden bij het plaatsen van een explosief in de Van Speykstraat. Woensdagavond werd een 32-jarige man aangehouden voor betrokkenheid bij aanslagen aan de Crooswijkseweg en de Van Speykstraat.

Videoboodschap burgemeester Aboutaleb

Burgemeester Ahmed Aboutaleb was maandagochtend vroeg op de Crooswijkseweg om de straat te zien en de aanwezige politiemensen een hart onder de riem te steken. Hij verwacht nog meer aanhoudingen en geeft aan dat er bij veel mensen angst heerst.