Wel eens van Billie Holiday gehoord? Gelukkig. Maar hoeveel weet je echt van haar leven? In The United States vs. Billie Holiday, verschenen dit jaar, leef je mee met de Afro-Amerikaanse zangeres die opgejaagd wordt door Harry Anslinger en de Drug Enforcement Agency (DEA). De War on Drugs is altijd racistisch geweest van origine, maar hoe racistisch leer je pas echt door deze film.
Het begon allemaal met Billie Holiday
Billie Holiday leerde ik eigenlijk pas echt goed kennen doordat ik het boek Chasing the Scream door Johann Hari las. Johann Hari is ook bekend van zijn TED Talk ‘alles wat we weten over verslaving klopt niet’. Hari is ook een van de schrijvers van de film.
Ze was nog geen 14 jaar oud voordat ze al sexuele handelingen moest verrichten in het bordeel in Harlem in New York City waar ook haar moeder werkte. De trauma’s die volgden zouden haar haar hele leven achtervolgen. Om daar niet constant aan herinnert te worden, dronk ze veel maar vond ook al snel haar weg naar heroïne.
Strange Fruit
Een combinatie van haar bekendheid, haar verslaving aan heroïne en haar drang om steeds Strange Fruit te blijven zingen, deden haar op de radar komen van Harry Anslinger die na alcohol prohibitie een andere inkomstenbron nodig had. Het werd drugsbestrijding.
De tekst van Strange Fruit gaat over het lynchen van Afro-Amerikanen en wat ze zelf met eigen ogen heeft gezien. De Amerikaanse overheid wilde deze realiteit niet horen en deed alles in een poging om haar te stoppen dit lied te zingen. Dat deed ze niet. De tekst gaat als volgt:
Southern trees bear a strange fruit
Blood on the leaves and blood at the root
Black bodies swingin’ in the Southern breeze
Strange fruit hangin’ from the poplar trees
Pastoral scene of the gallant South
The bulgin’ eyes and the twisted mouth
Scent of magnolias sweet and fresh
Then the sudden smell of burnin’ flesh
Here is a fruit for the crows to pluck
For the rain to gather
For the wind to suck
For the sun to rot
For the tree to drop
Here is a strange and bitter crop
In het hoofdkantoor hing een foto van de zangeres Billie Holiday. Uiteindelijk zou je kunnen stellen dat ze is vermoord door de DEA, omdat ze werd onthouden van methadon om haar verschijnselen van heroïneverslaving tegen te gaan. Ze is in het ziekenhuis vastgekluisterd aan haar ziekenbed met handboeien overleden. Niemand heeft haar mogen bezoeken.
De racistische War on Drugs is nog steeds gaande
Het tragische verhaal is iconisch voor de War on Drugs die steeds groter werd en nog steeds gaande is. Je hoeft niet een drugsbruiker te zijn om tegen de War on Drugs te zijn. Ieder mens zou tegen de War on Drugs moeten zijn als je de schade beseft die het heeft gedaan. De doden die de War on Drugs heeft veroorzaakt staan in sterk contrast met aantal doden door de drugs zelf.
De film The United States vs. Billie Holiday (2021) is dan ook een aanrader voor eenieder die in de cannabisindustrie werkt. En wil je meer weten over Billie Holiday, maar ook de War on Drugs in het algemeen, dan raad ik ten zeerste ook het boek Chasing The Scream van Johann Hari aan.