Geen € 5 miljoen, maar 150.000 en 300.000 boete voor coffeeshop Sky High in Zwolle

Aanleiding voor de rechtszaak was dat een flinke voorraad van de coffeeshop werd gevonden in een naastgelegen pand.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

In een jarenlange rechtspraak waarin het Openbaar Ministerie (OM) aanvankelijk 5 miljoen euro eisten van de eigenaresse van coffeeshop Sky High in Zwolle en haar ex-partner, heeft de rechter nu besloten dat de eigenaresse 150.000 moet betalen en haar ex-man 300.000 euro.

Geen miljoenenboete, maar 150.000 euro en 300.000 euro boete

Vier jaar geleden bracht de rechtbank Noord-Nederland de bedragen al terug naar 600.000 euro en 535.000 euro. Aanleiding voor de rechtszaak was dat een flinke voorraad van de coffeeshop werd gevonden in een naastgelegen pand.

“Het geheel wekt stellig de indruk dat de in de lokale driehoek verenigde gezagsdragers steeds hebben weggekeken van de achterdeur van [naam] en dat [naam] mede daardoor kon groeien tot een omvang als zij nu heeft,” valt te lezen in de uitspraak.

Ook valt daarin te lezen:

[Het] is een illusie om te menen dat je een coffeeshop met een omzet als die van [naam] kunt runnen zonder je in te laten met het plegen van strafbare feiten. Dat hadden [verdachte] en [medebetrokkene] zich moeten realiseren toen zij aan een coffeeshop van een dergelijke omvang begonnen. In zoverre hebben zij – waar zij zich beklagen over de achterdeurproblematiek – boter op hun hoofd.

Maar ook de lokale autoriteiten wordt ‘boter op het hoofd’ verweten. Ook door Gerard Spong, advocaat van de eigenaresse. “We zijn niet geheel ontevreden,” liet Spong dan ook weten in een reactie. “In wezen heeft het hof veel van onze argumenten overgenomen.”