Medicinale cannabis in Luxemburg blijft exclusief verkrijgbaar bij ziekenhuisapotheken

De eerste proeffase met medicinale cannabis is bijna voorbij en het lijkt erop dat er een tweede testfase komt.

0
luxemburg legalisering cannabis (1)
- Advertentie -

Medicinale cannabis in Luxemburg blijft voorlopig exclusief verkocht worden in ziekenhuisapotheken, bevestigde de minister van Volksgezondheid Paulette Lenert vorige week dinsdag.

Ondanks klachten geen veranderen op het gebied van medicinale cannabis in Luxemburg

ADR-Kamerlid Jeff Engelen had namelijk de parlementaire vraag gesteld, omdat zijn partij vond dat medicinale cannabis in alle apotheken in het land op recept verkrijgbaar zou moeten zijn. Dit zou de vereiste verplaatsingen naar een ziekenhuis voor patiënten wegnemen.

“Dit gaat hand in hand met sterke veiligheidsprotocollen(…)”

Het was op dit moment moeilijk om de distributieprocedure te veranderen, liet Lenert weten volgens RTL: “Dit gaat hand in hand met sterke veiligheidsprotocollen. Deze kunnen worden gegarandeerd in ziekenhuisapotheken, maar vereisen veel meer inspanning in lokale apotheken.”

“Het aangeboden consult is ook veel uitgebreider”, aldus Lenert.

De minister van Volksgezondheid erkende echter dat klachten van klanten over dit onderwerp specifiek al waren geregistreerd. Zo waren er tekorten vorig jaar juni, maar ook in november. Ook dit jaar waren er klachten over tekorten.

De eerste proeffase met medicinale cannabis is bijna voorbij en het lijkt erop dat er een tweede testfase komt. Dit kan dan ook het gesprek verschuiven naar het onderwerp beschikbaarheid en distributie, zei Lenert.

Recent delegatie uit Luxemburg op bezoek in Nederland

Eerder deze maand brachten Paulette Lenert, vicepremier, minister van Volksgezondheid, en Sam Tanson, minister van Justitie, een werkbezoek aan Nederland om informatie op te doen in het kader van het Experiment gesloten coffeeshopketen.

Eind juni vonden namlijk de vijf hoorzittingen met experts in Duitsland plaats over de legalisering van cannabis, waarvan de laatste met internationale experts. Een van die experts was overigens André Knottnerus uit Nederland, voorzitter van de onafhankelijke adviescommissie Experiment gesloten coffeeshopketen. Maar er was ook een presentatie door een afgevaardigde uit Luxemburg. De oplettende kijker zag daar dat Luxemburg op weg lijkt naar een wietexperiment, vergelijkbaar met Nederland.

In juli kwamen daarnaast ministers en/of hoge vertegenwoordigers van Duitsland, Luxemburg en Malta kwamen met een gezamenlijke verklaring naar buiten over de regulering van cannabis na een eerder aangekondigde meeting met gelijkgestemde landen. Nederland was ook aanwezig, maar weigerde de verklaring te tekenen.

Luxemburg lijkt, net zoals Malta, echter eerst de thuisteelt van cannabis voor persoonlijk gebruik te gaan legaliseren. In november 2021 werd daarover meer details bekend gemaakt, maar het is op moment van schrijven nog geen wet.