Wederom tekort aan medicinale cannabis in Luxemburg

De procedures om medicinale cannabis te importeren in Luxemburg zijn omslachtig en steeds zijn er voorraad problemen.

0
luxemburg legalisering cannabis (1)
- Advertentie -

Voor de zoveelste keer op korte termijn kampt Luxemburg wederom met een tekort aan medicinale cannabis.

Volgens de blog greenlxb is de voorraad die nog niet zo lang geleden door Tilray werd opgestuurd alweer op. Je weet wel, dat aanvankelijk werd aangekondigd in de Luxemburgse media voor 100 per gram (maar dat bleek achteraf niet waar te zijn, er stond een komma verkeerd).

Update, 3 november 15:05: ons contact in Luxemburg kreeg via de mail bevestiging van de overheid van het tekort.

E genauen Datum kann ech lech leider net gin, mee am Laaf vun dësem Mount misst de Grand- Duché rem néie Cannabis geliwert kréien.

Vrij vertaald:

Een exacte datum kan ik je niet geven, maar in de loop van deze maand zal aan het Groothertogdom nieuwe cannabis geleverd moeten zijn.

Het tekort zou dus deze maand nog opgelost worden.

Vraag naar medicinale cannabis gaat omhoog, maar bestelde hoeveelheid voorraad blijft achter

De patiënt die de blog schreef, laat weten dat het er in Luxemburg heel anders aan toe gaat dan in Duitsland. De minister van Volksgezondheid doet eerst een aanbesteding en wacht dan tot de geïnteresseerde bedrijven zich aanmelden. Dan kiezen ze een bedrijf, er wordt een kostenplaatje gemaakt. De procedures om medicinale cannabis te importeren zijn langdradig en steeds zijn er voorraad problemen.

Zo neemt het aantal patiënten in Luxemburg al jaren toe, maar de hoeveelheid cannabis die wordt ingeslagen niet. Alleen al in de eerste vier maanden van 2021 zou er zo’n 70kg zijn voorgeschreven. Dat terwijl de levering in september maar net geen 28 kg besloeg. Dat is dus inmiddels alweer op.

Luxemburg gaat thuisteelt legaliseren

Een van de oplossingen voor het probleem is dat Luxemburg thuisteelt gaat legaliseren, wat weer tegen het zere been is van medicinale cannabis producenten die zweren dat een medicijn niet gekweekt kan worden door een patiënt. Toch zullen vele patiënten blij zijn met de recente aankondiging dat ze het ook zelf mogen gaan kweken.