Luxemburg openbaart cannabis legalisatie plan: thuisteelt, gebruik legaal

Thuisteelt, bezit en gebruik van cannabis zullen binnenkort legaal zijn in Luxemburg nadat eerder vandaag de regering hun plannen bekend maakten.

0
luxemburg legalisering cannabis (1)
- Advertentie -

Eerder vandaag maakte de regering in Luxemburg hun langverwachte plannen bekend om cannabis te legaliseren, waarbij de thuisteelt en het gebruik van cannabis volledig legaal worden. Eerder was CBD en medicinale cannabis al gelegaliseerd.

Thuisteelt en bezit van cannabis binnenkort legaal in Luxemburg

Een huishouden zal legaal maximaal vier cannabisplanten mogen kweken voor recreatief gebruik. Het gebruik van cannabis in de openbare ruimte blijft verboden, maar het wetsvoorstel voorziet in toegestaan bezit in het openbaar beperkt tot drie gram. Het doel is om de correctionele procedure te vereenvoudigen voor “misdrijven van consumptie, bezit, bezit en vervoer in het openbaar, en voor de verwerving, wanneer de hoeveelheid cannabis niet meer dan drie gram bedraagt”.

Kortom, de geplande strafrechtelijke boete, momenteel vastgesteld op een bandbreedte van 251 euro tot 2500 euro, wordt aanzienlijk verlaagd. Het kabinetsvoorstel zou het bedrag van een boete van 25 euro tot 500 euro in de toekomst. Een waarschuwing belast op 145 euro kan ook worden toegekend aan overtreders.

Cannabis nu nog niet gelegaliseerd in Luxemburg, maar regering heeft wel meerderheid

Goed om daarbij te vermelden is dat Luxemburg cannabis nog niet direct heeft gelegaliseerd, maar de regering die het wetsvoorstel indiende heeft wel een meerderheid in het parlement. De verwachting is dan ook dat het relatief snel en eenvoudig tot daadwerkelijke legalisatie komt. Daarmee zou Luxemburg het eerste land in Europa worden dat cannabis effectief heeft gelegaliseerd, alhoewel er dus geen wiet met THC gaat worden geproduceerd voor de verkoop via vergunde kanalen.

Tenzij de regeringen van Malta en Zwitserland nog sneller zijn dan Luxemburg, natuurlijk.