Cannabis legalisatie wetsvoorstel in Congres van Spanje ruim afgewezen

Meer slecht nieuws uit Spanje waar een wetsvoorstel om cannabis te legaliseren met een ruime meerderheid is afgewezen in het Congres van Afgevaardigden.

0
Spanje barcelona cannabis social club coffeeshop amsterdam
- Advertentie -

Een wetsvoorstel dat cannabis had moeten legaliseren, is met een ruime meerderheid afgewezen door het Congres van Afgevaardigden met 75 stemmen voor, 263 tegen en negen onthoudingen.

Nadat eerder al een wetsvoorstel in de Senaat dat de Cannabis Social Clubs en thuisteelt had moeten legaliseren en reguleren in Spanje met een ruime meerderheid werd weggestemd (216-29), was alle hoop gevestigd op een wetsvoorstel de linkse groepering Más País in het Congres van Afgevaardigden (de Spaanse Tweede Kamer).

Ook wetsvoorstel tot legalisatie van cannabis in Spaanse Congres van Afgevaardigden haalt het niet

Maar het mocht niet baten. Ondanks dat er wel wat meer politici voor het wetsvoorstel stemden dan bij het wetsvoorstel in de Senaat, is het nog steeds een gigantisch groot verschil dat overbrugt moet worden wil in een van de beide kamers een wetsvoorstel om cannabis te legaliseren worden aangenomen.

“Dit is geen kwestie van rechts of links, het is een kwestie van volksgezondheid”

Opvallend bij de stemming was dat de linkse socialistische partij PSOE tegen het wetsvoorstel stemde, net zoals we hier ook wel eens de PvdA rare beslissingen op het gebied van drugsbeleid zien nemen. Met het tegen stemmen koos de partij de kant van de conservatieven van de Popular Party (PP), zeg maar de Christen-Democraten (CDA) van Spanje, dat voort is gekomen uit de dictatuur van Franco.

De PSOE wil niet verder gaan dan de legalisatie van medicinale cannabis. Ondanks het wijdverspreide gebruik, de bloeiende industrie, de vele Cannabis Social Clubs en de ontwikkelingen in het buitenland weigert de partij dus de realiteit de onderkennen. “Dit is geen kwestie van rechts of links, het is een kwestie van volksgezondheid”, zei PSOE-wetgever Daniel Vicente in het Congres volgens El Pais, eraan toevoegend: “Wij zijn een regeringspartij.”

“Dit gaat over het reguleren van wat al normaal is op straat”

Het voorstel om cannabis te legaliseren werd ingediend door de linkse groepering Más País, die wordt geleid door Íñigo Errejón. “Dit gaat over het reguleren van wat al normaal is op straat”, vertelde Errejón aan het Congres. “Ik weet niet in welk land je woont, maar ik ken het land waarin ik woon, en in dit land doet iedereen die cannabis wil consumeren, dat ook al is het verboden.”

Cannabisindustrie in Spanje wankelt

We kunnen gerust stellen dat de berichten die we de laatste tijd ontvangen uit Spanje weinig goeds voorspellen voor de korte termijn. Vorige week was er nog een grote inval bij groothandel Plantasur waarbij alle zaden in beslag zijn genomen en Dinafem is na hun inval nog steeds niet terug operatief. En recentelijk was er ook slecht nieuws voor Cannabis Social Clubs in Barcelona.