Meer details bekend gemaakt door Guardia Civil over inval Dinafem

Er zijn meer details bekend over de gezamenlijke inval bij Dinafem in Baskenland, Spanje, van de Guardia Civil en de belastingdienst.

0
Dinafem zadenbank opgepakt
- Advertentie -

Er is meer bekend over de gezamenlijke inval bij Dinafem door de Guardia Civil en de belastingdienst op verzoek van rechtbank nr. 6 van de nationale rechtbank Audiencia Nacional en de speciale aanklager Fiscalía Antidroga. Die laatste is geïntegreerd in het Spaanse Openbaar Ministerie en afhankelijk van het Openbaar Ministerie, met nationale bevoegdheden. Dinafem zou naar zo’n 20 landen exporteren en een omzet hebben in 2019 van 18 miljoen euro.

Lees ook:

Operatie Inxer-Toro

De operatie, genaamd Inxer-Toro, werd uitgevoerd tussen 15 en 17 september in Guipúzcoa en Navarra waarbij 14 mensen zijn gearresteerd, 17 huiszoekingen en industriële gebouwen zijn binnengevallen. Daarbij is 207.000 euro in cash gevonden, zijn rekeningen en bitcoinportefeuilles gecontroleerd, 20 miljoen cannabiszaden ter waarde van 100 miljoen euro gevonden en “een hoogwaardig laboratorium gespecialiseerd in de productie van specialiteiten van cannabisplanten met behulp van geavanceerde genetische manipulatietechnieken”, aldus het persbericht van de Guardia Civil.

14 mensen zijn gearresteerd, 17 huiszoekingen en industriële gebouwen zijn binnengevallen

Direct gevolg is dat de 97 werknemers van het bedrijf, Pot Sistemak SL, waar Dinafem en growshop La Mota onder vallen, een beroep gedaan hebben op wetgeving die moet ingrijpen wanneer een entiteit verlamd is en de rekeningen van alle verantwoordelijken zijn geblokkeerd (ERTE).

En vanwege de tijdelijke sluiting van het laboratorium, hebben ze ook het onderzoeksproject moeten opschorten wat onderzoek deed naar de aanwezigheid van pesticiden in cannabis. Dit werd uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit van Baskenland door een team bestaande uit twee doctoren.

Meer dan 2 miljoen euro betaald door Dinafem aan belasting in een jaar

In een verklaring door middel van een persbericht na de inval verzekerde Dinafem dat het in het afgelopen jaar 900.000 euro heeft bijgedragen aan de staat aan bijdragen aan de sociale zekerheid en 2,2 miljoen euro aan vennootschapsbelasting en arbeidsinkomsten.

“[Dinafem heeft] volledig vertrouwen in de duidelijkheid en legaliteit”

“Dit is een harde klap die een pad van onzekerheid opent voor de hele sector en voor die bedrijven die, net als wij, zich geheel of gedeeltelijk bezighouden met de aan- en verkoop van cannabiszaden”, zei Dinafem in het persbericht en “volledig vertrouwen heeft in de duidelijkheid en legaliteit” van het bedrijfsmodel dat het al zoveel jaren heeft ontwikkeld.

Cannabiszaden legaal onder de Single Convention on Narcotic Drugs

Bij gebrek aan een specifieke regelgeving in Spanje over het gebruik van cannabis, wordt de cannabisindustrie geleid door de Single Convention on Narcotic Drugs, opgenomen in de Spaanse Staatscourant van 4 november 1981. Artikel 1 sluit cannabiszaden en bladeren uit.