Nieuwe column Gweedo: Hennep Helden

In een nieuwe column van Gweedo een ode aan zijn Hennep Held: Doede de Jong.

0
- Advertentie -

Toen ik in 2011 de documentaire Nederwiet de Moevie zag, was dat voor mij een hele openbaring. En de eerste kennismaking met de heer Doede de Jong. Zijn liefde en passie voor de plant en zijn visie hierop, is dezelfde als ik beleef. In de Moevie is te zien hoe hij samen met zijn vrouw en kinderen op een bijzondere locatie in Friesland woont.

Vergelijkbaar met Doede

Hoe hij daar is terecht gekomen en hoe hij zijn huis en alles daaromheen opgebouwd heeft, laat mij denken aan hoe het bij mij ging. Niet in het noorden maar in het zuiden. We stopten al ons spaargeld in een huis met kapotte vloeren, verrotte kozijnen, een lekkend dak en geen verwarming of verlichting. Het dak, de verwarming en de kozijnen, hebben we door een bedrijf laten vervangen en installeren. De rest van het huis heb ik samen met mijn vrouw opgeknapt en omgetoverd tot een waar paradijs. Op het gedeelte achter ons huis, wat onze tuin zou zijn, stond het onkruid letterlijk twéé meter hoog. Toen we het onkruid verwijderd hadden, kwam het besef dat we hier echts iets moois van konden maken. En dat hebben we ook gedaan.

In de loop der jaren is het een prachtige tuin geworden

In de loop der jaren is het een prachtige tuin geworden. Een plek waar onze kinderen hutten konden bouwen en kennis met de natuur konden maken. Een tuin met bomen, struiken en bloemen. Maar ook met groente, fruit en veel verschillende kruiden. Waarbij cannabis voor mij veruit de belangrijkste is.

Doede is een Hennep Held

Doede is er dan ook, want Doede is er altijd, hoe ver hij ook moet rijden

Mijn bezoek aan de Cannabisbevrijdingsdagen heeft mij met veel mensen in contact gebracht, zo ook met Doede. Regelmatig schuif ik aan tafel bij de vergaderingen van Stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod. Doede is er dan ook, want Doede is er altijd, hoe ver hij ook moet rijden. De verhalen en anekdotes zijn altijd zeer amusant en interessant. Een grote interesse in de oosterse vechtkunst, en het lesgeven hierin, is ook iets wat wij delen. Meestal is de kweek van onze plant onderwerp van het gesprek. Zijn motto is: “behandel Cannabis als boerenkool, je mag toch zelf weten wat je voor je welzijn uit je tuin haalt, baas in eigen brein.”

“behandel Cannabis als boerenkool, je mag toch zelf weten wat je voor je welzijn uit je tuin haalt, baas in eigen brein”

Hij is een groot voorbeeld voor hoe de achtdeur gereguleerd had kunnen zijn, en dat ook nog met biologisch gekweekte cannabis. Justitie en andere criminelen hadden hier een ander idee over en hebben deze man (en zijn gezin) veel leed toegebracht. Nu komt de overheid met hun eigen experiment!?

Toen bij het VOC het idee ontstond voor een alternatieve troonrede was iedereen het er snel over eens, Doede moest het doen. En niemand had het beter kunnen doen, dus hou het groen.

Gweedo is een cannabis liefhebber, kweker, sympathisant van stichting VOC Nederland (en trotse deelnemer van De Gouden Gieter), en te volgen via Instagram op @g_weedo.