15 medewerkers zadenbank Dinafem opgepakt bij antidrugsoperatie in Spanje

De inval zal gevolgen hebben voor de hele wereld die afhankelijk zijn van de aanvoer en productie van zaden door Dinafem.

0
Dinafem zadenbank opgepakt
- Advertentie -

Al enkele dagen zien zagen we berichtgeving op sociale media over de Spaanse zadenbank Dinafem. Lang was onduidelijk wat er gaande was, maar een grote nieuwswebsite uit Baskenland NAIZ geeft duidelijkheid. Minstens vijftien mensen zijn door de Guardia Civil opgepakt tijdens een antidrugsoperatie in Gipuzkoa. Dat gebeurde afgelopen woensdag in de wijk Ibaeta in San Sebastian, waar Dinafem zijn magazijn heeft.

Lees ook: Cannabiszadenbank Dinafem reageert met persbericht na inval

Operatie op bevel van de Spaanse Nationale Rechtbank

De operatie, die nog steeds gaande is, begon deze week in San Sebastian, waar agenten van de Guardia Civil het magazijn doorzochten van Dinafem.

(…)vanwege het mogelijke plegen van misdrijven tegen de volksgezondheid, criminele organisatie en het witwassen van geld

Bronnen aan NAIZ hebben aangegeven dat de operatie wordt uitgevoerd vanwege het mogelijke plegen van misdrijven tegen de volksgezondheid, criminele organisatie en het witwassen van geld.

Woensdag hebben de agenten de hele dag de gebouwen van Dinafem geïnspecteerd, gelegen op nummer 83 van de Portuetxe-straat van de Ibaeta-buurt, in San Sebastian. Het team van de Guardia Civil bestond uit vier SUV’s en verschillende gecamoufleerde voertuigen.

De politieoperatie, geïnitieerd op bevel van de Spaanse Nationale Rechtbank, is voornamelijk uitgevoerd in Gipuzkoa, hoewel er ook enige actie is ondernomen in Navarra.

De procedure loopt nog steeds, dus de rechtbank houdt de samenvatting geheim.

Problemen in Spanje met Guardia Civil bekend

Het is al langer bekend dat het kan lijken dat de autoriteiten in Spanje relaxt omgaan met cannabis, maar daarbij wordt alleen gekeken naar lokale autoriteiten.

De landelijke overheid met de Guardia Civil als hun voetsoldaten, voeren nog steeds een keiharde War on Drugs.

Voorbeeld daarvan is een bekende van deze website, die toen hij een joint rookte op straat in Barcelona ineens 6 Guardia Civil agenten met geweren op zich gericht kreeg. Op cannabis bezit en gebruik in het openbaar staan grote boetes in Spanje.

Gaat gevolgen hebben voor de hele wereld

De inval zal gevolgen hebben voor de hele wereld die afhankelijk zijn van de aanvoer en productie van zaden door Dinafem. Naast het verkopen via hun website, leveren zij ook aan andere zadenbanken waaronder Nederlandse zadenbanken.

Veel Nederlandse zadenbanken (zie onze bedrijvengids) zijn vertrokken naar Spanje in de periode van de invoering van de growshopwet, maar zullen dit nieuws huiverend lezen.