Thuisteelt en clubs regulering haalt het niet in Spaanse Senaat (216-29)

Ook op het gebied van de Cannabis Social Clubs in Barcelona is er geen goed nieuws te melden. De clubs hebben inmiddels brieven ontvangen en de eerste inspecties zijn geweest.

0
Spanje barcelona cannabis social club coffeeshop amsterdam
- Advertentie -

Een wetsvoorstel om cannabis te reguleren in Spanje heeft het niet gehaald in de Senaat. Het wetsvoorstel werd met 216 stemmen tegen en 29 stemmen voor (15 onthoudingen) afgewezen.

De senatoren die tegen het voorstel hebben gestemd, zijn die van de PSOE, de PP, VOX, UPN en de twee onafhankelijke senatoren. Het voorstel werd gesteund door de hele Confederaal Linkse groep, de ERC en EH Bildu groep, de JxCat en CC/PNC groep en door de senatoren van Ciudadanos. Senatoren van de PNV-fractie, die van Teruel Existe, de VRC en de PAR-fractie onthielden zich van stemming.

Hoog reefer madness gehalte in de Spaanse Senaat wannaar het over cannabis gaat

Het voorstel was ingediend door de Navarrese senator Koldo Martínez, woordvoerder van de Confederaal Linkse fractie. Aan het einde van zijn toespraak herinnerde de senator eraan dat volgens de laatste peiling 49,7% van de Spaanse bevolking voorstander is van regulering van cannabis voor gebruik door volwassenen en 90% voorstander is van regulering van medicinaal gebruik. “Ik wacht op uw stem om dit voorstel in overweging te nemen. Omdat deze propositie kan en moet worden verbeterd, maar daarvoor is het noodzakelijk om het hier in overweging te nemen”, sloot hij zijn voordracht mee af.

Helaas mocht het niet baten. Mede vanwege het hoge reefer madness gehalte. Een van de meest misleidende argumenten en zonder wetenschappelijke onderbouwing is die van José Manuel Marín Gascón, senator voor VOX: “Cannabis beschadigt de hersenen, veroorzaakt demotivatie, bevordert depressie en veroorzaakt beelden van schizofrenie en paranoia.” Of die van de socialistische senator Patricia Abascal Jiménez, die heeft gezegd dat de regulering van verenigingen zou leiden tot een toename van hun nadelige gezondheids- en sociale effecten, waardoor “vermijdbaar lijden, ziektes en sterfgevallen” zouden ontstaan.

Het voorstel dat is verworpen door de plenaire vergadering van de senaat zou een ​​wettelijk kader vaststellen om de teelt van maximaal acht cannabisplanten mogelijk te maken, cannabisclubs en -verenigingen te reguleren en de oprichting van een overheidsinstantie op te richten om toezicht te houden op het gebruik van de plant.

Ook weinig goed nieuws te melden uit Barcelona

Voor de coffeeshop ondernemers met een Cannabis Social Club in Barcelona is er ook weinig goed nieuws te melden.

Eerder deze week had ik namelijk contact met Ana Afuera, woordvoerdster van CONFAC, de nationale vereniging voor Cannabis Social Clubs:

“(…)De clubs hebben brieven ontvangen van de gemeente, waarin staat dat ze het gebruik en de teelt van cannabis niet mogen promoten(…)”

“Er is veel verwarring. De clubs hebben brieven ontvangen van de gemeente, waarin staat dat ze het gebruik en de teelt van cannabis niet mogen promoten. Ze kunnen bezoek verwachten van de politie van Barcelona. Er zijn al bezoeken geweest, maar tot dusver is er nog geen een club gesloten. Ondertussen proberen we met CATFAC (de lokale vereniging van de clubs in Barcelona red.) aan tafel te komen om deel te nemen aan de gesprekken over de besluiten van de gemeente en hoe ze de uitspraak van de rechter gaan uitvoeren. We hebben drie opties voorgesteld waaronder het niet sluiten van de clubs. Ook op provinciaal niveau zetten we ons in. Het is lastig, maar we blijven ons inzetten en we verwachten dat er iets gaat gebeuren in de komende weken.”