Cannabis Social Club regulering geïntroduceerd in Senaat van Spanje

De wetgeving die vorige week is geïntroduceerd in de Spaanse Senaat is vrijwel identiek aan de wet die aanvankelijk in Catalonië de Cannabis Social Clubs had gereguleerd en heeft grote kans van slagen met de linkse coalitieregering van sociaaldemocraten en radicaal-links.

0
Spanje barcelona cannabis social club coffeeshop amsterdam
- Advertentie -

Er zijn in Spanje inmiddels meer Cannabis Social Clubs dan we in Nederland coffeeshops hebben. Alleen al in de stad Barcelona zouden er al meer clubs dan wij coffeeshops hebben in heel Nederland. Barcelona had aanvankelijk de clubs al gereguleerd, alleen de nasleep van het onafhankelijkheidsreferendum zorgde ervoor dat de regulering evenals andere wetten van Catalonië werden nietig verklaard. Maar er gloort hoop. Vorige week werd er een wetsvoorstel geïntroduceerd in de Senaat van Spanje dat de Cannabis Social Clubs zou reguleren en het verbod op cannabis zou opheffen.

Update, 24 september: Thuisteelt en clubs regulering haalt het niet in Spaanse Senaat (216-29)

Cannabis Social Clubs bijna volledig legaal in Spanje

De wetgeving is vrijwel identiek aan de wet die aanvankelijk in Catalonië de clubs had gereguleerd en zou naast de clubs ook thuisteelt en individuele en gemeenschappelijk consumptie mogelijk maken. Het voorstel legt de limiet voor thuisteelt op acht planten en eigen consumptie op tien gram per dag. Dat zal zo in zijn werk treden dat je maximaal tien gram mag kopen in een club per dag, net zoals je in een coffeeshop in Nederland maximaal vijf gram per dag mag kopen.

De wetgeving is vrijwel identiek aan de wet die aanvankelijk in Catalonië de clubs had gereguleerd

De senator die het wetsvoorstel indiende refereerde ook naar een onderzoek wat vorig jaar werd gepubliceerd dat projecteerde dat de clubs jaarlijks 200-600 miljoen euro kunnen gaan opleveren aan belastingen. CONFAC, de nationale vereniging voor Cannabis Social Clubs, is echter van mening dat economische voordelen niet de belangrijkste reden mogen zijn om de activiteiten van deze verenigingen te reguleren. “Volksgezondheid, veiligheid van de burger en mensenrechten zouden de belangrijkste redenen moeten zijn om een ​​einde te maken aan deze situatie”, zei Ana Afuera vorig jaar al tegen elDiario.es, woordvoerder van CONFAC.

Positief politiek klimaat

Het wetsvoorstel heeft een grote kans dat het ook echt er doorheen komt. Sinds januari 2020 heeft Spanje namelijk een linkse coalitieregering van sociaaldemocraten en radicaal-links. Die radicaal-linkse partij is Podemos die al jaren zich actief inzetten voor cannabis door middel van onder andere een Twitter account @PodemosCanabico en bijbehorende website.