Legalisatie Cannabis Social Clubs in Spanje: 200-600 miljoen euro opleveren aan belastingen

Cannabis Social Clubs schatten in dat regulering tussen de 200 en 600 miljoen euro aan belastingen zou kunnen opleveren voor Spanje per jaar.

0
cannabis social clubs
- Advertentie -

De bond die Cannabis Social Clubs in het hele land vertegenwoordigt, Confederation of Federations of Cannabis Associations of Spain (CONFAC), benadrukt de noodzaak om een ​​einde te maken aan de juridische limbo waarin ongeveer 1.500 clubs actief zijn

Volgens een studie die is uitgevoerd door CONFAC, zou de regulering van Cannabis Social Clubs alleen tussen de 200 en 600 miljoen euro aan directe en indirecte belastingen kunnen opleveren. Het rapport, dat gaat over ongeveer 1.500 Cannabis Social Clubs verspreid over het hele land, benadrukt de noodzaak voor regulering van iets wat zich het afgelopen decennium in de meeste Spaanse steden heeft gevestigd zonder een wet te hebben die hen beschermt.

10,3 miljoen jaarlijkse cannabis gebruikers in Spanje

Om het aantal cannabisrokers in Spanje te berekenen, is de studie gebaseerd op het EDADES-rapport van 2019 waarin wordt geschat dat ongeveer 10,3 miljoen Spanjaarden cannabis consumeerden tijdens de vorig jaar of op regelmatige basis.

10,3 miljoen Spanjaarden cannabis consumeerden tijdens de vorig jaar of op regelmatige basis

Rekening houdend met deze cijfers, schat CONFAC dat er alleen al meer dan 106 miljoen euro aan inkomstenbelasting aan sociale bijdragen kan worden geïnd. De meest optimistische berekeningen – die schatten dat het aantal clubs zou verdrievoudigen als hun activiteit zou worden gereguleerd – verhogen deze inkomsten tot bijna 295 miljoen euro, aangezien de sector zou stijgen van de 7.500 huidige banen naar meer dan 20.000.

Er is mee berekend dat de clubs cannabis zouden verstrekken aan 30% van de gebruikers, omdat velen ervoor zouden blijven kiezen om cannabis in eerste instantie op de zwarte markt blijven kopen.

Cannabis Social Clubs kunnen tussen de 110 en 306 miljoen euro btw per jaar opleveren

Wat de btw betreft, schat de studie dat tussen de 110 en 306 miljoen euro zou worden betaald. Deze cijfers zijn echter gebaseerd op het feit dat regelmatige cannabisgebruikers tussen de 300 en 600 gram per jaar consumeren.

“Volksgezondheid, veiligheid van de burger en mensenrechten zouden de belangrijkste redenen moeten zijn om een ​​einde te maken aan deze situatie”

Het rapport beschouwt ook andere inkomsten voor de schatkist die zouden worden verkregen uit belastingen op de verhuur van gebouwen (tussen 2 en 5,7 miljoen euro), registratierechten voor verenigingen in een hypothetische regelgevende instantie (tussen 187.500 en 520.000 euro), mening van deskundigen en licentievergoedingen voor activiteiten.

CONFAC is echter van mening dat economische voordelen niet de belangrijkste reden mogen zijn om de activiteiten van deze verenigingen te reguleren. “Volksgezondheid, veiligheid van de burger en mensenrechten zouden de belangrijkste redenen moeten zijn om een ​​einde te maken aan deze situatie”, zei Ana Afuera tegen elDiario.es, woordvoerder van CONFAC.

Bekijk hier de uitstekende animatie video van Cannabis News Network over wat een Cannabis Social Club is.