Legalisatie van cannabis kan Nederland 850 miljoen euro per jaar opleveren

"Conservatief berekend kom ik uit op een netto-opbrengst van maximaal 850 miljoen euro per jaar."

0
legalisering milieu cannabis cannabis petitie bonaire cannabis industrie luchtwaliteit legalisatie van cannabis JA21 Project C
- Advertentie -

Het is al een wat verouderde studie naar de legalisatie van cannabis, maar de studie ‘AN ECONOMIC PERSPECTIVE ON THE LEGALISATION DEBATE: THE DUTCH CASE‘ van econoom Martijn Boermans van de Hogeschool Utrecht uit 2010 is het herhalen waard. Juist omdat je er misschien niet bekend mee bent.

Legalisatie van cannabis levert 850 miljoen per jaar op

In Nederland zijn vooral de uitspraken bekend van politici over de omvang van de coffeeshops, waarbij wordt gerefereerd aan een onderzoek in Tilburg. Dat onderzoek kwam op gang nadat er een iemand ging praten tegen de politie en waarna zijn bekendtenissen over Tilburg zijn geëxtrapoleerd voor de rest van Nederland.

Maar er is ook wel eens serieus onderzoek naar wat de legalisatie van cannabis kan opleveren, waaronder van deze eerder genoemde Martijn Boermans. Tegen dagblad De Pers (wat inmiddels niet meer bestaat) zei hij over zijn onderzoek: “Conservatief berekend kom ik uit op een netto-opbrengst van maximaal 850 miljoen euro per jaar.”

Hoe komt hij op deze cijfers?

Vrij vertaald (want het onderzoek is in het Engels), dit zijn de argumenten en berekeningen van Martijn Boermans:

De belastinginkomsten per gemidddelde consument is naar schatting zo’n 100 tot 150 euro. Deze schatting is gebaseerd op de volgende conservatieve benadering: een gemiddelde cannabisgebruiker rookt één tot twee joints per week. Het potentiële belastinginkomen per joint is ongeveer 1,50 à 3 euro. Als wordt aangenomen dat het gemiddeld aantal reguliere gebruikers in Nederland 1 miljoen bedraagt, en dat zij gemiddeld tussen de 1 en 2 joints per week verbruiken, zou het totale belastinginkomen voor de overheid na het doorvoeren van de maatregel 75 300 miljoen euro (aantal consumenten * 50 weken * marginale belasting).

Bovendien is de helft van de verkoop van coffeeshops afkomstig van toerisme, wat dus een vergelijkbaar bedrag toevoegt. Gezien de huidige situatie kan worden verwacht dat de kostenbesparing van handhaving maximaal 150 miljoen kan bedragen. De gestegen kosten op het gebied van gezondheid en preventie zijn minimaal, tenzij de overheid kiest voor felle beleidsopties. In totaal worden de nettowinst geraamd op 300 à 850 miljoen euro per jaar.

(…)

In Nederland kost een gram softdrugs tussen de 5 en 9 euro, afhankelijk van de hoeveelheid THC en of het wiet is of hasj. Volgens de benchmarkbenadering ligt de totale marktomvang op basis van alleen de Nederlandse consumptie tussen de 500 en 900 miljoen. Met een aantal coffeeshops onder de 1000; de gemiddelde opbrengst per winkelier ligt tussen de 500.000 en 900.000 euro, wat inderdaad vrij hoog lijkt. Desalniettemin zou de benchmarkbenadering resulteren in een belastinginkomsten van 250 tot 450 miljoen euro per jaar, en een vergelijkbaar bedrag uit toerisme. In totaal variëren de verwachte nettobaten van 650 miljoen tot bijna 1,05 miljard.

Lees hier de volledige studie, met de berekeningen vanaf pagina 43.