Cannabis Social Clubs in Barcelona onder druk na intrekking gemeentelijke vergunning

Met deze beslissing, bevestigd door de Hoge Raad, is het laatste juridische houvast dat nog over was voor de clubs verdwenen.

0
- Advertentie -

De Cannabis Social Clubs in Barcelona staan onder druk nadat recentelijk Justitie de in 2016 door de gemeenteraad goedgekeurde regelgeving vernietigd heeft waaronder 200 gebouwen vallen waar Cannabis Social Clubs in zijn gevestigd. Met deze beslissing, bevestigd door de Hoge Raad, is het laatste juridische houvast dat nog over was voor de clubs verdwenen.

Clubs in Barcelona onder druk

“De meeste verenigingen gaan ervan uit dat ze vroeg of laat het pand zullen verzegelen”, zegt Eric Asensio tegen El Diario, woordvoerder van de Federatie van Cannabisverenigingen van Catalonië (CatFAC). Asensio legt uit dat de clubs de handdoek niet in de ring zullen gooien, maar tegelijkertijd erkent hij dat, met de rechterlijke beslissingen en zonder een landelijke regel die ze reguleert, de cannabisclubs zoals ze nu bestaan, het moeilijk zullen hebben om te overleven: “Zoals de gemeenteraad ons voorstelt, is er geen open manier van werken.”

Ze zullen beginnen met degenen die “de grootste negatieve impact genereren, gericht op toerisme en massaverkoop”

De clubs zullen eerst schriftelijk worden aangeschreven met de nieuwe regelgeving die de verkoop, consumptie en promotie van cannabis verhindert en de gemeenteraad zal binnenkort een inspectiecampagne starten in al deze panden. Ze zullen beginnen met degenen die “de grootste negatieve impact genereren, gericht op toerisme en massaverkoop”.

Op de website van de gemeenteraad van Barcelona valt te lezen dat daarnaast er ook een interne werkgroep is opgericht om voorstellen te doen voor wetswijzigingen op regionaal en staatsniveau, en deze samen met de gemeenteraad en de staat te bestuderen, aangezien de regulering van Cannabis Social Clubs een behoefte is die verder gaat dan de stad. De gemeentelijke overheid begrijpt dat een gereguleerd gebruik van cannabis voor therapeutische doeleinden noodzakelijk is en dat effectief is gebleken bij de behandeling van kanker en andere ziekten.

Ik vroeg ook Lorenzo van Terps Army (bekend van de Terps Army coffeeshop in Amsterdam en zijn twee clubs in Barcelona) om een reactie. Hij maakte zich duidelijk geen zorgen: “Ze gaan niets sluiten. Ze gaan alleen de clubs inspecteren.”

Cannabis Social Clubs waren gereguleerd voor een dag, toen kwam het referendum

Cannabis Social Clubs zijn inmiddels actief in 13 Europese landen, maar nergens zijn ze helemaal volgens de wet toegelaten en gereguleerd. Zo ook niet in Catalonië, alhoewel ze er wel dichtbij waren. Het referendum voor onafhankelijkheid van Catalonië gooide namelijk roet in het eten. Aanvankelijk was er een wet aangenomen door de politici in Catalonië die de clubs zou reguleren, alleen de dag erna vond het referendum plaats en niet lang daarna werden alle Catalaanse wetten door de landelijke overheid nietig verklaard. Zou Spanje wel Cannabis Social Clubs reguleren, zou dit 200-600 miljoen euro opleveren aan belastinggeld.