Gemeente Leiden vergoed (voorlopig) coffeeshop wiet voor medicinale patiënt

De patiënt zou "de kwalitatief betere coffeeshopcannabis" nodig hebben.

0
medicinale cannabis LUMC chronische pijn Leids Universitair Medisch Centrum VWS jazz pharmaceuticals gw pharmaceuticals
- Advertentie -

De gemeente Leiden moet (voorlopig) bijzondere bijstand verlenen aan een GGZ-patiënt voor de kosten van medicinale cannabis die bij de coffeeshop wordt aangeschaft. De patiënt zou ‘de kwalitatief betere coffeeshopcannabis’ nodig hebben blijkt uit de uitspraak.

Patiënt wint van de gemeente Leiden bij de voorzieningenrechter, bestuursrechter kan er nog streep door zetten

De rechtszaak was aangespannen door de patiënt. Die kreeg medicinale cannabis vergoed gebaseerd op de kosten van de cannabis uit de apotheek, maar die wiet zou niet voldoende zijn. De wiet uit de coffeeshop is duurder, waardoor de vergoeding niet genoeg zou zijn en de patiënt daardoor een hogere vergoeding wilde. De gemeente weigerde deze extra kosten te vergoeden, waardoor de patiënt succesvol naar de voorzieningenrechter is gestapt.

De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de gemeente Leiden met ingang van 7 juli 2022 tot zes weken na de datum van de beslissing op bezwaar van de patiënt een bedrag van in totaal € 189,- per week vergoedt krijgt voor de aanschaf van medicinale cannabis en het griffierecht van € 50,- aan de patiënt moet vergoeden. Ook moet de gemeente de proceskosten van de patiënt tot een bedrag van € 1.518,- vergoeden.

Het is overigens een voorlopige voorziening gebaseerd op een belangenafweging en de rechter heeft besloten om in afwachting van een definitieve uitspraak de patiënt niet te benadelen. Het kan ook zijn dat de bestuursrechter de uitspraak van de voorzieningenrechter uiteindelijk niet bevestigt. Maar tegen deze uitspraak staat geen hoger beroep of verzet open.

De gemeente verwacht uiterlijk 25 augustus 2022 (gisteren) de resultaten van een nieuw medisch onderzoek naar de noodzakelijkheid van de door verzoeker benodigde type medicinale cannabis, en wil op basis daarvan de situatie van verzoeker opnieuw beoordelen.

“Het zou interessant zijn om meer over het onderzoek te weten dat de gemeente heeft laten verrichten(…)”

In een reactie aan cannabisindustrie.nl laat Rosaria Ricci van de Medical Cannabis Society weten: “Het zou interessant zijn om meer over het onderzoek te weten dat de gemeente heeft laten verrichten om de noodzakelijkheid van het type medicinale cannabis aan te tonen die de patiënt gebruikt. In het kader van het Experiment verwachten wij dat steeds meer patiënten zich liever tot coffeeshops zullen wenden. Dat is zeker een risico als het zonder de nodige medische begeleiding gebeurt. En het is bovendien ook niet de rol van coffeeshops om te adviseren over medicinale cannabis. De nieuwe beleidsinzet die minister Kuipers heeft aangekondigd zou ook gericht moeten zijn om het aanbod in de apotheek aanzienlijk te vergroten en het Nederlandse medicinale cannabis programma ‘patiëntvriendelijker’ te maken.”

Cannabis Industrie Awards 2023