Belgische MR voorzitter Georges-Louis Bouchez pleit voor de legalisering cannabis

Georges-Louis Bouchez, voorzitter van de partij Mouvement Réformateur van de Belgische premier Sophie Wilmès, pleit voor de legalisering van cannabis in een nieuw interview met De Liberale Wereld.

0
MR voorzitter Georges-Louis Bouchez
- Advertentie -

Via de mail kwam ons een persbericht binnen van een nieuw media kanaal “De Liberale Wereld“, die in gesprek zijn gegaan met Mouvement Réformateur (MR) voorzitter Georges-Louis Bouchez (partij van de Belgische premier Sophie Wilmès). In dat interview gaf Georges-Louis Bouchez aan persoonlijk voor legalisering van cannabis te zijn.

Georges-Louis Bouchez: depenalisering, zelfs legalisering, mits regulering

In de video zegt hij het volgende:

“Ten persoonlijke titel ben ik voorstander van depenalisering, zelfs legalisering mits regulering, alvast voor persoonlijk gebruik. Vandaag de dag is het duidelijk dat bestrijding niet werkt. Het gebruik verbieden zoals onze overheid momenteel doet, werkt niet. Op dit ogenblik laat de wetgeving het gebruik niet toe, maar de bevolking respecteert dit verbod niet en iedereen weet dit. Daarom is het nutteloos om middelen in te blijven zetten op de bestrijding van cannabisgebruik. Ofwel moeten we de huidige wetgeving respecteren, ofwel moeten we de regel bijstellen. Momenteel wordt het niet opgevolgd, en is het misschien beter de tolerantie die we als samenleving hiervoor hebben ook wettelijk in te kaderen en niet vast te blijven zitten met de slechte aspecten van beide mogelijkheden.”

Het gebruik verbieden zoals onze overheid momenteel doet, werkt niet

Door het verbod in stand te houden kunnen mensen die problemen hebben met hun cannabis gebruik niet hulp worden geboden. Daarnaast kan ook de kwaliteit niet gecontroleerd worden.

Bouchez hierover:

“Indien bestrijding de voorkeur krijgt, zal men massaal moeten beginnen vervolgen, al lijkt dit niet de meest efficiënte beslissing. De andere mogelijkheid is gebruik toelaten binnen een bepaald wettelijk kader. Een voorbeeld van dit gecontroleerd gebruik kan men terugvinden in de ‘cannabis social clubs’, dit zijn omgevingen waarin men veilig kan gebruiken en produceren. (…) Als overheid gaan we naar initiatieven zoals deze moeten streven. Dit zal onder andere op het volgende MR-congres besproken worden en moet een partijstandpunt worden. (…) Er zal ook een moment van de waarheid komen tijdens de federale regeringsonderhandelingen.”

Gloort er hoop voor legalisering in België?

België zit binnenkort tussen Nederland met zijn coffeeshops en een wietproef, en Luxemburg. Luxemburg legaliseerde eerst medicinale cannabis wil op korte termijn ook cannabis voor niet patiënten legaliseren. Uiteindelijk zal ook België ook. De vraag is alleen of dat vroeg of laat wordt.