Gerechtshof dwingt SNS tot openen zakelijke rekening voor coffeeshop

De SNS bank moet vanwege discriminerend beleid een coffeeshophouder een betaalrekening aanbieden volgens het gerechtshof.

0
legale cannabis verkoop rabobank coffeeshop coffeeshophouder pinbetaling contant geld
- Advertentie -

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft geoordeeld dat SNS een zakelijke rekening moet openen voor een coffeeshop, nadat de bank de bestaande rekening van het bedrijf had gesloten vanwege de handel in wiet. De rechters achtten het discriminerend dat de bank de coffeeshop uitsloot louter vanwege de aard van de bedrijfsactiviteiten.

Achtergrond en conflict met SNS

De eigenaar van de coffeeshop had decennialang een privérekening bij SNS, die echter in augustus vorig jaar werd opgezegd vanwege het gebruik voor zakelijke transacties, wat tegen de bankregels inging.

Aangezien de bank in 2008 al een zakelijke rekening had opgezegd, was de coffeeshophouder genoodzaakt zijn privérekening voor zakelijke doeleinden te gebruiken.

Rechtbankoordeel: Bank discrimineerde coffeeshophouder

Het gerechtshof oordeelde anders dan een lagere rechtbank en stelde dat de bank onrechtmatig handelde door de coffeeshop uit te sluiten van bankdiensten.

Het vonnis benadrukte dat het voor een bedrijf vrijwel onmogelijk is om zonder betaalrekening deel te nemen aan het maatschappelijk verkeer.

Belangenafweging en toekomstige voorwaarden

Het gerechtshof vond dat de coffeeshophouder zich coöperatief opstelde door bereid te zijn contante betalingen af te bouwen, terwijl de bank naliet het gesprek aan te gaan. Nu SNS verplicht is de coffeeshophouder een betaalrekening aan te bieden, moet deze zich echter wel aan de geldende regels houden en contante betalingen reduceren.

Met deze uitspraak verplicht het gerechtshof SNS tot het faciliteren van bankdiensten voor coffeeshops, waarbij een individuele risicobeoordeling noodzakelijk is in plaats van een categorische uitsluiting.