Ghana legaliseert industriële hennepteelt en medicinale cannabisteelt

De teelt is echter wel beperkt tot een maximum van 0,3% THC.

0
Ghana
- Advertentie -

Het parlement van Ghana heeft onlangs een wet goedgekeurd die de teelt van industriële hennep en medicinale legaliseert. De goedkeuring van de Narcotics Control Commission Amendment Bill volgde na de derde lezing en werd aangekondigd door Speaker Alban Bagbin tijdens de zitting op 12 juli.

Geschiedenis van de wet en tussenkomst van het Hooggerechtshof

Het behalen van deze mijlpaal komt na de tussenkomst van het Hooggerechtshof, dat eerder sectie 43 van de wet als ongrondwettelijk verklaarde, wat een soepele passage van de wet hinderde.

Voorheen machtigde sectie 43 van Act 1019 de Minister om, op basis van aanbevelingen van de Commissie, vergunningen te verlenen voor de teelt van cannabis in Ghana. Echter, deze bepaling is verwijderd vanwege zijn ongrondwettelijke aard.

Gecontroleerde teelt voor industriële en medische toepassingen

Op 12 juli 2023 nam het parlement het Narcotics Control Commission (Amendment) Bill 2023 aan, dat slechts uit één clausule bestaat, die de Minister de bevoegdheid geeft om vergunningen te verlenen voor de teelt van cannabis binnen het land.

Met de inwerkingtreding van deze wet zet Ghana een belangrijke stap in het benutten van de potentiële voordelen van de cannabis-teelt. Door gecontroleerde teelt van cannabis toe te staan met een beperkt THC-gehalte (0,3%), heeft de regering tot doel het industriële potentieel ervan te benutten en de toepassingen voor de productie van vezels en zaden te onderzoeken. Bovendien kunnen de medicinale eigenschappen van cannabis nu verder worden onderzocht en op gereguleerde wijze worden toegepast.